Ads

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Επιθέσεις εναντίον σκύλων οδηγών


Σκύλοι λαμπραντόρ, εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί

Οι επιθέσεις εναντίον σκύλων οδηγών από άλλους σκύλους καταγράφουν νέα ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ανακοίνωση φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Σκύλων Οδηγών για Τυφλούς, ο οποίος εκτρέφει και εκπαιδεύει σκύλους για τυφλούς και για άτομα με μειωμένη όραση, αναφέρει ότι σημειώνονται περισσότερες από οκτώ επιθέσεις το μήνα. «Η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε σκύλου είναι τρομερή, πολύ περισσότερο όμως οι επιθέσεις εναντίον των σκύλων οδηγών», αναφέρει εκπρόσωπος του συνδέσμου, και προσθέτει:
«Εκτός από τη σωματική βλάβη, η επίθεση εναντίον του σκύλου αφήνει βαθιά ψυχολογικά τραύματα τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και στο σκύλο οδηγό. Στη χειρότερη περίπτωση οι σκύλοι οδηγοί θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν νωρίς. Σε άλλες περιπτώσεις καθίστανται ανίκανοι για εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα».


 Η φιλανθρωπική οργάνωση καλεί την κυβέρνηση να επιβάλει την υποχρεωτική τοποθέτηση μικροτσίπ σε όλους τους σκύλους με σκοπό την προστασία των πιο αδύναμων και τον έλεγχο των επιθετικών ζώων.
Ο αρμόδιος υπουργός εξήγγειλε μέτρα τον περασμένο Απρίλιο για πάταξη του φαινομένου των επιθέσεων από επικίνδυνους σκύλους, όμως το πακέτο των μέτρων δεν περιλαμβάνει την υποχρεωτική τοποθέτηση μικροτσίπ σε όλους τους σκύλους, και έτσι δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση.

Η Τζέμα Μπράουν, 23 ετών, της οποίας ο σκύλος οδηγός Γκας έπεσε θύμα επίθεσης έξι φορές, ανέφερε: «Μια από τις χειρότερες επιθέσεις συνέβη έξω από καφετέρια σε κεντρικό δρόμο του Σαουθάμπτον. Ο σκύλος εκείνος όρμησε εναντίον μας, έριξε τον Γκας στο πάτωμα, ενώ ο ιδιοκτήτης του σκύλου δεν μπορούσε να ελέγξει το σκύλο και να τον απομακρύνει, με αποτέλεσμα να τον γρονθοκοπεί στο κεφάλι. Άρπαξε όμως και ο Γκας μερικές γροθιές, που του προκάλεσαν διάσειση. Δεν μπόρεσε να εργαστεί για τρεις βδομάδες».

Ο Ρίτσαρντ Λίμαν της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Σκύλοι Οδηγοί» επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται περίπου οκτώ φορές το μήνα. «Η οργάνωσή μας», λέει, «δεν έχει λάβει ποτέ οποιαδήποτε χορηγία από την κυβέρνηση, ενώ ο κάθε σκύλος κοστίζει γύρω στις 50.000 στερλίνες. Έτσι, οι επιθέσεις αυτές δεν είναι απλώς μια τρομερή τραγωδία για το σκύλο και τον ιδιοκτήτη του, αλλά συνεπάγονται και σημαντικό κόστος για μια φιλανθρωπική οργάνωση που θα έπρεπε να ξοδεύει τα χρήματά της για να βοηθά τους τυφλούς να διακινούνται. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι πολύ λογικά όντα, οι ανεύθυνοι όμως ιδιοκτήτες είναι εκείνοι που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του σκύλου. Κατά την άποψή μας, η επίθεση εναντίον ενός σκύλου οδηγού θα πρέπει να θεωρείται πολύ σοβαρή επίθεση, διότι ο ιδιοκτήτης του είναι ανάπηρος».

1 σχόλιο: