Ads

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Δεν υπακούει πάντα όταν του φωνάζω «έλα»


Πρόβλημα: Όταν είμαστε μόνοι στο σπίτι το σκυλάκι μου υπακούει πάντα στην εντολή «έλα». Όταν όμως είμαστε έξω από το σπίτι και είναι ελεύθερος, μερικές φορές με ακούει και έρχεται κοντά μου, άλλες όμως φορές με αγνοεί. Δεν θέλω να τον έχω συνέχεια δεμένο. Τι μπορώ να κάνω ώστε να με υπακούει πάντα;

Απάντηση: Είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδεύσετε ένα σκυλί ώστε να σας υπακούει και να σας ακολουθεί πάντα όταν είναι ελεύθερο. Εξαιρέσεις υπάρχουν. Ένα παράδειγμα είναι οι αστυνομικοί σκύλοι. Αυτοί  όμως επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και περνούν μέσα από μια συγκεκριμένη και πολύ ειδική εκπαίδευση. Εμείς οι υπόλοιποι φιλόζωοι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να μας υπακούει πάντα, υπό κανονικές συνθήκες. Όσο καλά και αν είναι εκπαιδευμένος ο αρσενικός σας σκύλος, αν μυριστεί μια σκύλα που έχει οίστρο θα ακολουθήσει το σεξουαλικό του ένστικτο και θα σας ξεχάσει για λίγο.


Προς το παρόν ο σκύλος σας έχει μάθει να υπακούει στην εντολή «έλα» όταν είστε μόνοι στο σπίτι. Αυτή είναι μια πολύ στενή έννοια της λέξης «έλα». Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να διευρύνετε την έννοια στο μυαλό του ώστε να περιλαμβάνει οποιονδήποτε χρόνο, χώρο και συνθήκες. 

Αρχίστε να εμπλουτίζετε και να διαφοροποιείτε τις συνθήκες μέσα στις οποίες δίνετε την εντολή «έλα». Μπορείτε για παράδειγμα, ενώ είστε στο σπίτι, να ανοίξετε την τηλεόραση, μετά να συνεχίσετε όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι ή ζώα στο σπίτι. Συνεχίστε στον κήπο, μετά στο δρόμο και ούτω καθεξής. Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να τον έχετε δεμένο με ένα μακρύ λουρί. Όταν του φωνάζετε «έλα» και σας αγνοεί, τραβάτε απότομα και ελαφρά το λουρί για να κερδίσετε την προσοχή του. Ανοίξτε τις αγκάλες σας και θα τρέξει κοντά σας.

Η μέθοδος με το κακρύ λουρί είναι πολύ σημαντική, γιατί έτσι εμπεδώνεται στο μυαλό του η ιδέα ότι όταν ακούει τη λέξη "έλα" πρέπει να έρχεται κοντά σας. Δεν έχει άλλη επιλογή.

Εννοείται ότι κάθε φορά που σας υπακούει τον ανταμείβετε με μια λιχουδιά, ένα χάδι ή ένα μπράβο. Με τον καιρό οι λιχουδιές λιγοστεύουν και απομένουν οι ηθικές ανταμοιβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου