Ads

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Όταν της βάζω το λουρί αγριεύει


Ρόζα
Πρόβλημα: Γεια σας, αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα με τη Ρόζα. Είναι διασταύρωση Πίτμπουλ με Λαμπραντόρ και είναι 7 μηνών. Ενώ όταν είναι ελεύθερη είναι πολύ ήρεμη και φιλική, με το που της βάζω το λουρί μεταμορφώνεται. Αγριεύει με τα άλλα σκυλιά και με τα παιδάκια.
Νοιώθω άβολα γιατί δεν την αγρίεψα ποτέ και δε θέλω να έχω άγχος όταν την βγάζω βόλτα. Πείτε μου έναν τρόπο να την ηρεμήσω....
 
Απάντηση: Ευτυχώς που η Ρόζα σαν χαρακτήρας είναι ήρεμη και φιλική. Το πρόβλημα με το λουρί διορθώνεται πιο εύκολα. Φαντάστηκες πόσο πιο δύσκολο και επικίνδυνο θα ήταν αν η Ρόζα, που πρέπει να είναι δυνατός σκύλος, δεν ήθελε να δει άνθρωπο μπροστά της;
Το πρόβλημά σου είναι σχετικά εύκολο, δεν είναι όμως απλό. Σε ένα πρώτο στάδιο θα πρέπει να μάθει να δέχεται ευχαρίστως ένα λουρί να κρέμεται από το περιλαίμιό της. Αυτό γίνεται στο σπίτι. Της βάζεις το λουρί και περνάς λίγη ώρα μαζί της παίζοντας. Μετά της το βγάζεις, μετά της το ξαναβάζεις. Σύντομα θα σταματήσει να αντιδρά αρνητικά στο λουρί και θα το δέχεται χωρίς καμιά ιδιαίτερη αντίδραση.
Η επόμενη φάση είναι να τη μάθεις να περπατά μαζί σου με λουρί. Το σημαντικό εδώ είναι ότι εσύ θα πρέπει να ελέγχεις την πορεία. Δεν σε τραβά, αλλά σταματά όταν σταματάς και προχωρά στο πλάι σου όταν προχωράς. Αλλάζεις συχνά κατεύθυνση, ώστε να εμπεδωθεί η ιδέα στο μυαλό της ότι εσύ είσαι ο αρχηγός και εσύ οδηγείς την κούρσα. Εννοείται ότι την ανταμείβεις με λόγια, χάδια και λιχουδιές όταν σε ακολουθεί και δεν τραβά το δικό της δρόμο.
Στην τρίτη φάση εμφανίζονται οι άνθρωποι. Κάποιοι φίλοι σου μπορούν να συνεργαστούν σαν κομπάρσοι. Από μακριά πρώτα και μετά πιο κοντά. Προχωράς σταδιακά, έχεις πάντα τη Ρόζα υπό τον έλεγχό σου με ένα κοντό λουρί και σταματάς ή αλλάζεις πορεία πριν την πιάσουν οι ενθουσιασμοί. Στη συνέχεια μπαίνουν στο παιγνίδι παιδιά και σκυλιά. Μην βιάζεσαι, σταματάς πριν ζωηρέψει και ανταμείβεις κάθε καλή ενέργεια. Αν αυτοί οι κομπάρσοι είναι καλοί μαζί της και της ρίχνουν ένα κομματάκι τροφή ο καθένας, θα βοηθήσει στην εξοικείωσή της μαζί τους.
Η Ρόζα είναι ακόμη κουτάβι και η συμπεριφορά της μπορεί να βελτιωθεί με το χρόνο και την κατάλληλη τακτική. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου