Ads

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Λερώνει τα σκαλάκια αντί τον κήπο




Πρόβλημα:  Έχω ένα σκυλάκι 1 χρόνου και 4 μηνών και το αφήνουμε στον κήπο αλλά τα κακά και τα τσίσα δεν τα κάνει πίσω εκεί που πρέπει αλλά ακριβώς μπροστά σε κάτι σκαλάκια που έχουμε για να κατεβαίνουμε στον κήπο. Πώς μπορώ να το μάθω να τα κάνει εκεί που πρέπει;



Απάντηση: Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε πώς ξεκίνησε αυτή η συνήθεια και τι τη συντήρησε και τη συντηρεί. Μια πιθανότητα είναι ότι στην αρχή το σκυλάκι δεν ήξερε πού είναι η τουαλέτα και προτίμησε τα σκαλιά που είναι πιο κοντά στους ανθρώπους του σπιτιού. Με άλλα λόγια υπήρχε κάποιο ψυχολογικό υπόβαθρο στην επιλογή του: ίσως αισθανόταν ανασφάλεια και ήθελε να είναι κοντά σας. Μετά, μπορεί να αισθανόταν ασφαλής, συνέχισε όμως γιατί εκεί υπάρχει η μυρωδιά από το παρελθόν και έτσι το σημείο εκείνο έγινε η τουαλέτα του. 

Για να αλλάξετε τη συνήθειά του πρέπει πρώτα να καθορίσετε το σημείο στον κήπο σας που θα θέλατε να τα κάνει. Το σημείο αυτό πρέπει να είναι από χώμα και μακρυά από τον τόπο που κοιμάται και τρώει. Το κάνετε πιο ελκυστικό μεταφέροντας εκεί κόπρανα και μυρωδιές από ούρα που θα μαζέψετε από τα σκαλάκια. Οι σκύλοι προτιμούν να ανακουφίζονται σε σημείο που έχει τη μυρωδιά δικών τους προηγούμενων ακαθαρσιών.
Ταυτόχρονα καθαρίζετε τα σκαλάκια όσο πιο καλά μπορείτε και στο τέλος χρησιμοποιείτε και λίγο μηλόξυδο. Με τις δυο αυτές κινήσεις τον αποτρέπετε να επιστρέψει στα σκαλάκια και τον ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει την αυλή.

Αυτά τα δυο είναι εύκολο να γίνουν. Το τρίτο και πιο δύσκολο είναι να πεισθεί ο σκύλος. Για να γίνει αυτό πρέπει να διαλέξετε κάποιο σαββατοκύριακο, ή κάποια μέρα που δεν θα έχετε δουλειά. Θα αφιερώσετε όλο το χρόνο σας στο σκυλάκι σας και θα προσπαθήσετε να το έχετε κάτω από την άγρυπνη επίβλεψή σας. Θα το παίρνετε με το λουρί στο νέο σημείο  συχνά πυκνά με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα τα κάνει εκεί. Μόλις γίνει αυτό του δίνετε μια λιχουδιά και ένα χάδι και μένετε λίγο μαζί του να παίξετε. Αν μπορέσετε να το επαναλάβετε μερικές φορές, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι ο σκύλος θα υιοθετήσει το νέο σημείο, γιατί εκτός του ότι ο ίδιος ανακουφίζεται, του προσφέρει κάποιες επιπρόσθετες καλές εμπειρίες.

Επίσης, όταν είστε μαζί του τον παρακολουθείτε και, μόλις δείξει διάθεση να ενεργηθεί, τον διακόπτετε, τον αρπάζετε και τον μεταφέρετε στο σημείο της νέας τουαλέτας.
Μια τελευταία παρατήρηση. Οι φωνές και οι τιμωρίες δεν βοηθούν καθόλου σε τέτοια περίπτωση. Τον κάνουν να αισθάνεται ανασφάλεια και να θέλει να τα κάνει στο ίδιο σημείο όπως και προηγουμένως, δηλαδή στα σκαλάκια.

2 σχόλια:

  1. Να σας βοηθησω με μια συμβουλη.Ο Σκυλος ειναι ενα ζωο που κυριαρχει το χωρο οταν κατουραει εκει που δεν πρεπει.
    Η εισοδος ενος τετοιου κυριαρχικου ζωου πρεπει να ελεγχετε.
    Δεν ξερω αν το εχετε ξανακουσει αλλα τα ορια ενος χωρου (μια πορτα,ενα σκαλοπατι,μια εισοδος σε ενα νεο χωρο) ανηκουν σε αυτον που περναει πρωτος.
    Δηλαδη πρωτα μπαινεις εσυ και μετα επιτρεπεις τον σκυλο σου να περασει στον χωρο.Πρωτα κατεβαινεις εσυ το σκαλοπατι και μετα ο σκυλος.Δηλαδη δεν ξερω πως ειναι ο χωρος αλλα ισως ο σκυλος να τον βλεπει σαν εισοδο σε νεο χωρο και θελει να τον μαρκαρει σαν κυριαρχο ζωο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που λέτε είναι λογικά και συμπληρώνουν τη δική μου απάντηση. Σας ευχαριστώ!

      Διαγραφή