Ads

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ο σκύλος μου φοβάται τα σκουπιδιάρικα



Ερώτηση: Ο σκύλος μου φοβάται τρομερά τα ...σκουπιδιάρικα!!!! Μόνο από τον ήχο που κάνουν παθαίνει πανικό κάθε μέρα. Έχω κάνει κάθε προσπάθεια μα δεν διορθώνεται η κατάσταση. Είναι αστεία η εικόνα τα ξημερώματα όταν περνά που χώνεται με σάλτο στο κρεβάτι και κρύβεται κάτω από το πάπλωμα!!!

Απάντηση: Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, έχουν τις φοβίες τους. Τα γενεσιουργά αίτια είναι συνήθως κάποια κληρονομική προδιάθεση και κάποια γεγονότα που συνέβησαν κατά την παιδική κυρίως ηλικία. Τα αίτια, με βάση την περιγραφή σας, δεν μπορώ να τα ξέρω. Μπορώ όμως να εισηγηθώ κάποια θεραπευτική αγωγή, σε τρεις άξονες, που ελπίζω να βελτιώσει την κατάσταση.
Το πρώτο που εισηγούμαι είναι να τον έχετε κάπου που να μην ακούει το σκουπιδιάρικο. Αν είναι δυνατόν, λέω.
Το δεύτερο είναι να του δίνετε την ευκαιρία να ακούει θορύβους ανάλογους με αυτούς του σκουπιδιάρικου. Για παράδειγμα μια βόλτα σε πολυσύχναστους δρόμους με αυτοκίνητα. Θα μπορούσατε ακόμη, αν αυτό είναι δυνατό, να έχετε ηχογραφημένους θορύβους σκουπιδιάρικου, τους οποίους να παίζετε με αυξανόμενη ένταση στο σπίτι. Χαμηλώνετε την ένταση όταν βλέπετε ότι πάει να τον πιάσει πανικός.
Η τρίτη συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι η πιο σημαντική. Χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει πρόοδος. Η τρίτη συμβουλή λέει ότι όταν περνά το σκυβαλοφόρο και τον πιάνει πανικός εσείς δεν κάνετε τίποτα. Τον αγνοείτε εντελώς και το παίζετε αδιάφορη. Φαντάζομαι ότι στο παρελθόν, όταν τον έπιανε η κρίση, τον παίρνατε στην αγκαλιά σας για να τον παρηγορήσετε. Με τον τρόπο αυτό η κατάσταση χειροτέρευε. Το μήνυμα που έπαιρνε από σας είναι ότι έχει δίκιο να τρομάζει. Ξέρω ότι είναι δύσκολο και ακούεται σκληρό, σας διαβεβαιώνω όμως ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τον  ηρεμήσετε. Θα χρειαστεί χρόνος, γι’ αυτό μην απελπίζεστε και μην περιμένετε να γίνουν θαύματα σε μια μέρα.

1 σχόλιο: