Ads

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όπως αναφέρω στην αρχή αυτό το blog είναι στην διάθεση όσων έχουν μια ιστορία να πούν, μια ερώτηση να υποβάλουν ή μια άποψη να εκφράσουν.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου τηλεφωνικώς ή με email. 

Τηλέφωνο: 00357 99 411 612

14 σχόλια:

  1. Γειά σας

    εδώ και 3 βδομάδες εχουμε υιοθετήσει την Δανάη, ενα ημίαιμο jack rassel terrier. Είναι σχεδόν 2 χρονών και πριν απο εμάς την είχε μια οικογένεια με 2 παιδιά. Λόγω του ότι η οικογένεια θα φύγει για εξωτερικό και δεν μπορεί να την πάρει μαζί τους, την υιοθετήσαμε. Η Δανάη ειναι σε γενικές γραμμές ήσυχη και υπάκουη. Καθημερινά όμως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του αποχωρισμού.

    Κάθε φορά που θα φύγουμε απο το σπίτι κλαίει. Μόλις μας δει με τα κλειδιά στο χέρι και την τσάντα στον ώμο ξεκινά να διαμαρτύρεται. Έχουμε βάλει κάμερα και παρακολουθήσαμε τι κάνει οταν φεύγουμε και ανακαλύψαμε πως προσπαθεί με οποιο τρόπο μπορεί για να αποδράσει. "Σκάβει" κάτω χαμηλά στην πόρτα, στην μπαλκονόπορτα και στα παράθυρα. Στο ένα παράθυρο προσέξαμε πως στον τοίχο εχει φύγει ο σουβάς απο το γδάρσιμο. Αποτελεσμα όλων αυτών ειναι να τραυματίζει τα νύχια των ποδιών της και να αιμορραγεί. Εδώ και 3 μέρες έχω βάλει την σιδερώστρα σαν εμπόδιο μπροστά στο παράθυρο για να μην προσπαθεί να σκαρφαλώσει αλλά σήμερα την βρήκα στο έδαφος κ σημάδια αίματος πάνω στα φυλλαράκια του παραθύρου.

    Κάτι άλλο που με προβληματίζει ειναι το ότι συνεχώς κοιμάται, δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες μας για παιχνίδι και χαίρεται μόνο όταν θα πάει για βόλτα. Πρίν λίγες μέρες την πήραμε στο πάρκο και εκεί αλλαξε λίγο διάθεση, έτρεξε και έπαιξε λιγο μαζί μας. Μήπως έχει κατάθλιψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις σήμερα είδα το μήνυμά σας. Λυπούμαι ειλικρινά για την καθυστέρηση. Ο λόγος είναι ότι αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που παίρνω με αυτό τον τρόπο. Συνήθως τα μηνύματα στέλλονται είτε στο facebook είτε στο e-mail. Κάνετε υπομονή μέχρι αύριο και θα σας απαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (Πρώτο μέρος) Απάντηση: Ευχαριστώ για όλες τις λεπτομέρειες που μου δίνετε. Δυστυχώς για σας η σκυλίτσα σας πάσχει από το άγχος του αποχωρισμού.
    Τι είναι αυτό το άγχος; Είναι μια παθολογική κατάσταση, της οποίας οι ρίζες μπορεί να είναι διάφορες, από περιβαλλοντικούς παράγοντες μέχρι νευροανατομικές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου. Ένα βασικό σύμπτωμα είναι ότι το σκυλί καταλαμβάνεται από πανικό και τρόμο όταν ο ιδιοκτήτης εγκαταλείπει το σπίτι. Ο πανικός και η απόγνωση εκφράζονται με διάφορους τρόπους, όπως λέρωμα, καταστροφή αντικειμένων, διάρροιες, συνεχές σάλιωμα αντικειμένων ή ακόμη του εαυτού τους, απελπισμένες προσπάθειες να βγουν έξω από το σπίτι. Πολλές φορές το ζώο τραυματίζεται από σπασμένα γυαλιά ή αυτοτραυματίζεται μετά από ασταμάτητο γλείψιμο μερών του σώματος του.
    Η αλλαγή περιβάλλοντος και οικογένειας για ένα ενήλικο σκύλο, ευνόησε την εκδήλωση του άγχους του αποχωρισμού. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει πάντα ή συχνά, αλλά σε σκυλιά ευαίσθητα και επιρρεπή στο άγχος , αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι πιθανές.
    Από την πείρα μου, οι ιδιοκτήτες επιδεινώνουν το πρόβλημα με τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, κλείνετε την πόρτα φεύγοντας από το σπίτι και το σκυλάκι αρχίζει να κλαίει. Η καρδιά σας ραγίζει , επιστρέφετε σπίτι να το παρηγορήσετε. Το σκυλάκι σας όμως παίρνει το μήνυμα ότι συμφωνείτε μαζί του ότι υπάρχει λόγος να κλαίει. Αυτό μας οδηγεί στον πρώτο κανόνα: Ποτέ μην παρηγορείτε και κανακεύετε το σκυλάκι σας όταν δείχνει συμπτώματα άγχους. Αντίθετα διατηρείτε τη ψυχραιμία σας σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Του δίνετε σημασία μόνο όταν καλμάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (Δεύτερο μέρος) Δεύτερο λάθος που γίνεται συνήθως είναι οι τρυφερότητες και συγκινήσεις την ώρα του αποχωρισμού. Χάδια, τρυφερά λόγια και αίσθημα ενοχής που αφήνετε το σκυλάκι μόνο του. Αυτά όλα δραματοποιούν την κατάσταση και κάνουν το σκύλο να πιστεύει ότι η αποχώρησή σας είναι κάτι τραγικό. Δεύτερος κανόνας: η αναχώρησή σας να γίνεται χωρίς συναισθηματισμούς και χωρίς όλα εκείνα τα στοιχεία συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν συνήθως την αποχώρησή σας από το σπίτι: κλειδιά, τσάντα, σακάκι κλπ. Λίγα λεπτά πριν φύγετε από το σπίτι και μερικά λεπτά μετά την επιστροφή σας, μη δίνετε σημασία στη Δανάη, όσο κι αν αυτή επιζητά την προσοχή σας. Με τον τρόπο αυτό η στιγμή του αποχωρισμού και της επιστροφής σας θα χάσουν το δραματικό και συναισθηματικά φορτισμένο χαρακτήρα που έχουν.
    Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίσετε σταδιακά να την αφήνετε μόνη της. Αρχίστε το Σαββατοκύριακο, που έχετε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Αρχίστε να παίζετε το θέατρο της αναχώρησης. Βγέστε για μερικά λεπτά έξω από το σπίτι και μετά επιστρέψετε σαν μην συνέβη τίποτα. Βγέστε ξανά, ξεκινήστε το αυτοκίνητο και μετά από λίγο σβήνετε τη μηχανή και επιστρέφετε σπίτι. Την επόμενη φορά, ξεκινάτε το αυτοκίνητο, κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά και επιστρέφετε σπίτι. Αν κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, το σκυλάκι αρχίζει να κλαίει, εσείς το αγνοείτε. Αν, για παράδειγμα είστε έξω από το σπίτι, περιμένετε να καλμάρει και μετά να μπείτε σπίτι, και προσποιήστε ότι δεν συνέβη τίποτα. Δεν υπάρχει χώρος να περιγράψω όλες τις ασκήσεις. Ελπίζω όμως να πήρατε το νόημα.
    Μια άλλη «άσκηση» είναι να μην την χαϊδεύετε όταν αυτή το επιζητά, αλλά όταν εσείς το αποφασίζετε. Οι ασκήσεις αυτές επιδρούν θετικά στο χαρακτήρα και τη σχέση σας. Η σχέση αγάπης και στοργής υπάρχει, αλλά εσείς αποφασίζετε πότε θα εκδηλώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (τρίτο και τελευταίο μέρος) Το ότι της αρέσει ο περίπατος και το παιγνίδι εκτός σπιτιού είναι θετικό στοιχείο. Αξιοποιείστε το. Με το παιγνίδι έρχεστε πιο κοντά ή μια στην άλλη και με την εκτόνωση που έχει, μειώνονται οι πιθανότητες να είναι αγχωτική όταν απουσιάζετε. Προσέξτε όμως. Εσείς πάλιν θα έχετε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δοκιμάστε να παίξετε μέσα στο σπίτι κάποια μέρα που δεν είστε δουλειά. Θα είναι πιο ξεκούραστη και ήρεμη γιατί δεν υπέφερε από το άγχος το οποίο την διατηρεί σε ένταση και την κουράζει.
    Έρχεται κάποτε η στιγμή να την αφήσετε μόνη. Φροντίζετε να περιοριστεί σε δωμάτιο που δεν μπορεί να κάνει πολλές ζημιές, αφήνετε το ραδιόφωνο αναμμένο, κάποια παιγνίδια στο πάτωμα, και φεύγετε αθόρυβα. Φεύγετε και δεν γυρίζετε μέχρι την ώρα που θα σας το επιτρέψει η δουλειά σας. Αγνοείτε το σκυλάκι σας όταν επιστρέφετε και, όταν καλμάρει, μπορείτε να το πάρετε στην αγκαλιά σας και να του πείτε όσα γλυκά λόγια θέλετε.
    Το πρόβλημα του άγχους είναι και σοβαρό και δύσκολο. Δοκιμάστε πρώτα αυτά που εισηγούμαι και, κοντά είμαστε, θα χαρώ να ενημερωθώ για τις εξελίξεις και να σας ξαναπώ τη γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας κύριε Αντώνη. Έχω ένα μίνι πίνσερ, θηλυκό, 6 μηνών περίπου. Είναι πανέξυπνη, κατεργάρα, παμπόνηρη και με μερικά προβληματικά σημεία συμπεριφοράς(σαν κουτάβι). Ζούμε σε διαμέρισμα με το σύντροφό μου, μπαλκόνι έχουμε(φοβάμαι μη πηδήξει έξω με τα ακροβατικά που διακρίνουν τη ράτσα κ δεν της έχω βάλει σπιτάκι εκεί) και μας προβληματίζουν τα εξής. Δαγκώνει τα χέρια μας. Αν τη ζορίσουμε(π.χ. την σκουπίζω με πετσέτα μετά το μπάνιο) κ δε της αρέσει δαγκώνει αστραπιαία κ επιθετικά.Αν την χαιδέψουμε, πρώτα θα γυρίσει να δαγκώσει κ μετά να δεχτεί το χάδι. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι που δεν έχει τάξη στην τουαλέτα της. Της έχω εφημερίδες σε συγκεκριμένο σημείο , τις οποίες ουρεί μεν αλλά ουρεί κατ'επανάληψη και στον καναπέ που κάθεται ο φίλος μου(στο σημείο του) και σε άλλα μέρη του σπιτιού. Τα κακά της τα κάνει στο δωμάτιό μας(ξέρει ότι μπορεί να έρχεται εκεί, αλλά ξέρει ότι δεν ανεβαίνει στο κρεββάτι)κ πάλι σε άλλα μέρη του σπιτιού, με αποτέλεσμα κάθε πρωί να προσέχουμε τα βήματά μας για να μη πατήσουμε κανένα ..τυχερό. Δυστυχώς δεν την περιόρισα νωρίτερα κ έτσι έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους..Ο καναπές πάντως πότισε. Επίσης ο σύντροφος μέχρι κάποιο σημείο την έδερνε(όσο μπορείς ένα πίνσερ) κ τσακωνόμασταν γιατι γινόμουν θηρίο.(ίσως για αυτό του ουρεί τον καναπέ;) Πάντως ως αφεντικό αναγνωρίζει εμένα. Οπότε εγώ θα δώσω γραμμή για την εκπαίδευσή της. Τι μπορούμε να κάνουμε για τις ανάγκες κ το δάγκωμα;Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Feny Ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Κάνετε υπομονή μια δυο μέρες και θα σας απαντήσω. Θα σας παρκαλούσα όμως να μου δώσετε την ηλεκτρονική σας δεύθυνση για πιο έυκολη επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απάντηση: Η εντύπωσή μου είναι ότι η σκυλίτσα σας θέλει πολλή δουλειά. Είναι όμως κουτάβι και πιστεύω ότι έχετε χρόνο να βελτιώσετε τη συμπεριφορά σας. Η σκυλίτσα σας αισθάνεται κάποιαν ανασφάλεια και δεν έχει αποκτήσει τις καλές συνήθειες που εσείς θα θέλατε να έχει. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι εσείς οι ίδιοι να συμφωνήσετε ώστε να τηρείτε ομοιόμορφη στάση απέναντί της. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσετε ποιοι είναι οι κανόνες της συμβίωσής σας μαζί της και να τους εφαρμόσετε κατά γράμμα. Η στάση σας θα πρέπει να είναι πάντα ήρεμη αλλά σταθερή. Όσο για τους κανόνες, αυτοί έχουν νόημα μόνο όταν αναλαμβάνετε την ευθύνη ως αρχηγοί της οικογένειας να τους εφαρμόζετε πάντα και πιστά. Συζητήστε το θέμα με τον σύντροφό σας και αποφασίστε. Αν για παράδειγμα δεν επιτρέπεται το λέρωμα του κρεβατιού σας, τότε σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η σκυλίτσα σας να λερώσει το κρεβάτι σας. Την περιορίζετε μακριά από το υπνοδωμάτιο και της επιτρέπετε να το επισκεφθεί μόνο κάτω από τη δική σας άγρυπνη επίβλεψη. Αν δεν επιτρέπεται το δάγκωμα, τότε αντιδράτε και οι δυο με τον ίδιο τρόπο: ήρεμα αλλά σχετικά δυνατά και αποφασιστικά λέτε ένα «άου» κάθε φορά που τα δόντια της αγγίζουν το δέρμα σας. Την αγνοείτε στη συνέχεια και μετά ξαναδοκιμάζετε. Δεν την χαϊδεύετε μετά που σας έχει δαγκώσει. Έτσι δεν κερδίζει τίποτα με την κακή συμπεριφορά. Αντίθετα ενθαρρύνετε και επιβραβεύετε μόνο την καλή συμπεριφορά.
    Το θέμα της τουαλέτας μπορεί να αντιμετωπισθεί ως εξής: Την περιορίζετε σε ένα μικρότερο χώρο και βάζετε εφημερίδες εκεί όπου έχει λερώσει. Στην αρχή θα υπάρχουν εφημερίδες σχεδόν παντού. Στη συνέχεια ο χώρος που λερώνει θα μειώνεται και θα αφαιρείτε τις εφημερίδες. Στο τέλος, θα μείνει ένας μόνο μικρός χώρος, που θα είναι η τουαλέτα της και τον οποίον μπορείτε εύκολα να ελέγχετε και καθαρίζετε. Αν θα πάει σε άλλα δωμάτια του σπιτιού, θα είστε πάντα μαζί της και έτοιμη να επέμβετε αν πάει να λερώσει.
    Πιστεύω ότι καλό θα της κάνει να έχει πρόσβαση στο μπαλκόνι, νοουμένου φυσικά ότι παίρνετε όλα τα μέτρα προστασίας. Το μπαλκόνι θα της εμπλουτίσει τις εμπειρίες και θα της επεκτείνει το ζωικό της χώρο. Μπορεί ακόμη να γίνει η τουαλέτα της.
    Αυτά για την ώρα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. gia xara!! onomazomai giorgos kai eimai apo lemeso,siggekrimmena apo ton dimo kato polemidion.xthes exo parei mia epistoli pou leei oti prepei na vgalo adia katoxis skulou kai oti an den to kano tha paroun dikastika metra enantion mou! ego exo to ekseis erotima: pos einai dinaton na thelei xroniea epivoli xrimatikou posou gia adia skulou kai o idios o dimos na einai paranomos? na min exei olokliros dimos oute ENAN kalatho gia perittomata skilon, oute parko gia skilous kai na kinite me aftes tis apeiles? telika ipaxrei i den iparxei nomothesia pou na leei oti einai ipoxreoi aftoi oi kirioi na exoun kalathous k parko?
    evxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις τώρα πρόσεξα το σχόλιό σου και απολογούμαι. Σε καταλαβαίνω και συμφωνώ μαζί σου. Υπάρχει ο νόμος περί σκύλων που περιγράφει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ιδοκτητών σκύλων και δημοτικών αρχών. Η αδικία έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ αυτοί δεν κάνουν τίποτα, απαιτούν από τους δημότες τέλη και δικαιώματα. Η συμβουλή μου είναι να ενώσεις τη φωνή σου με εκείνη κάποιας φιλοζωικής οργάνωσης στη Λεμεσό για να αγωνιστούμε όλοι μαζί να αλλάξουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
  10. Καλημερα κύριε Αντώνη.Καταρχήν συγχαρητήρια για την συνεχή ενημέρωση που μας προσφέρεται και κυρίως για τις γνώσεις που προσφέρεται .
    Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Συμβιώνω σε διαμερισμα εδώ και πέντε μήνες με εναν ημίαιμο ελληνικό ποιμενικό τον οποίο βρήκα παρατημένο σε ηλικία περίπου σαράντα ημερών.
    Οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτούς τους 5 μήνες εχει δείξει τρομερή βελτίωση στην συμπεριφορά του και μερα με την ημέρα γίνεται όλο και καλύτερος, αν και απ΄ότι έχω καταλάβει αρκετές φορές προσπαθεί να μας επιβληθεί.
    το θέμα μας δημιουργείται στην βόλτα.αφού ξεκινήσουμε την βόλτα η οποία μπορεί να είναι από 20 λεπτά έως και μια ώρα (τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα)από ένα σημείο και μετά και αφού έχει κάνει την ανάγκη του, αρχίζει τα περίεργα, δηλ. πηδάει επάνω μου, δαγκώνει το λουρί του, δαγκώνει τα ρούχα μου, κι ενω εγω προσπαθω να μην του δωσω σημασια και να προχωρησω αυτός εκει, εγω τον τραβαω απ΄το λουρι μηπως και συνετιστει και τελος παντων η επιστροφη στο σπιτι ειναι μαρτυριο.γιατι αραγε το κασνει αυτο? μηπως πλεον εχει βαρεθει? εχει κουραστει? ή μηπως κάνω εγώ κατι λάθος?
    συγνωμη αν σας κουρασα κι ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα!!
    Θα ήθελα και εγω να αναφέρω το πρόβλημα που έχω με το σκυλάκι μου.. έχω ενα πινσερ μεσαίου μεγέθους 2 χρονών!
    Είναι πολύ έξυπνος αλλα απίστευτα πεισματάρης!!!Έχει μάθει πάρα πολλά χαζοκολπάκια.. όπου τα κάνει όμως σχεδόν
    όταν έχω λιχουδία στο χέρι ή κάποιο παιχνίδι του...
    Είμαι φοιτήτρια και νοικιάζω σπίτι, οπότε ο ''κύριος'' δημιουργεί πρόβλημα και στην πολυκατοικία.
    Ο μικρός μου φίλος πάσχει απο άνχος αποχωρησμού.. αυτό είναι το μόνο σίγουρο!!
    Εγώ βέβαια επειδή τον έχω μάθει δεν του δίνω καθόλου σημασία όταν φέυγω απο το σπίτι.. με το που καταλάβει όμως οτι έτοιμάζομαι για να φύγω αρχίζει να κλαίει και να τρέχει πάνω κάτω στο σπίτι... (πολύ σπαστικοοοοό) με πέρνει απο πίσω και μουρμουράει!!Συνεχίζω, δεν του δίνω σημασία και τον διατάζω να μείνει στο κρεβάτι του, όπου συνεχίζει και κλαψουρίζει!Τον έχω παρακολουθήσει και εγώ με κάμερα, όπου κάνει τα ίδια ακριβώς με τα υπόλοιπα σκυλάκια.. σκάβει την πόρτα, κλαίει λες και τον βασανίζουνε αλλα το πιο εκνευριστικό κατουράει παντού!!!!!Και όχι σε ένα σημείο, αλλα όπου μπορεί να λερώσει το κάνει!Καναπέ, χαλάκι, κουρτίνα.. και άλλα πολλά!Με το που γυρίζω απο την σχολή δηλαδή με όλη την καλή διάθεση να βγούμε βόλτα, τον μαλώνω και δεν πάμε πουθενά!Δεν ξέρω τι να κάνω.. αν είχα χρήματα θα τον πήγαινα για εκπαίδευση γιατι έχει κ άλλα ψιλοπροβληματάκια, π.χ στην βόλτα δεν ακούει καθόλου, προχωράει μπροστά, τραβάει και με κάποια αρσενικά σκυλάκια που συναντάμε στον δρόμο μαλώνει κιολας... Πιστεύω πως φταίω πολύ και εγώ στο οτι σαν μικροσωμο σκυλί που είναι έχω την δυνατότητα να τον πέρνω μαζί μου σχεδόν παντού.. τον αγαπάω πολύ και γενικότερα νομίζω πως το έχει καταλάβει και μου έχει πάρει τον αέρα.... τι μπορώ να κάνω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    Να συμπληρώσω και αυτο... οτι σκύλος είχει διαίσθηση.. πολλές φορές ενώ κανονίζω απο το τηλέφωνο, για παράδειγμα πως σε κάποια ώρα θα φύγω, χωρίς να πω κάποια λέξη κλειδί που θα καταλάβει ας πούμε.. έχει αναστατωθεί κλαίει και κάνει πάλι τα ίδια!!Έχω μπλέξει : ) αλήθεια!haha

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το μήνυμά σας. Κάντε υπομονή μια δυο μέρες και θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω.

      Διαγραφή
    2. Απάντηση: Τη διάγνωση την έχετε κάνει μόνη σας: το σκυλάκι σας πάσχει από το άγχος του αποχωρισμού και σας έχει πάρει τον αέρα. Τα δυο συνδέονται μεταξύ τους. Από τη στιγμή που δεν σας αποδέχεται πλήρως και ανεπιφύλακτα ως αρχηγό της οικογένειας, τότε αρχίζουν τα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως είναι το άγχος, το λέρωμα του σπιτιού και η ανυπακοή στη βόλτα.
      Επομένως θα πρέπει να ενισχύσετε πρώτα την ιεραρχική σας ανωτερότητα. Αυτό θα γίνει με την καθιέρωση και εφαρμογή κανόνων συμβίωσης και συμπεριφοράς. Παράδειγμα: εσείς αποφασίζετε τι τρώει, πότε τρώει, πόσο τρώει και πόσην ώρα η κούπα με το φαγητό είναι στη διάθεσή του. Άλλο παράδειγμα: τα παιγνίδια είναι δικά σας και του τα δίνετε και του τα παίρνετε όποτε εσείς θέλετε. Άλλο παράδειγμα: τον χαϊδεύετε όποτε εσείς θέλετε και όχι όποτε θέλει ο ίδιος. Η ύπαρξη κανόνων δημιουργεί στον σκύλο ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς. Συνεχίστε να τον παίρνετε μαζί σας όπου πηγαίνετε, νοουμένου ότι δεν ξεχνάτε ότι εσείς είστε η μαμά και δεν είστε διατεθειμένη να ανεχτείτε άσχημη συμπεριφορά.
      Έρχομαι τώρα στο άγχος. Πριν φύγετε από το σπίτι και μόλις επιστρέψετε τον αγνοείτε. Η αναχώρηση και η επιστροφή σας πρέπει να χάσουν τον συναισθηματικά φορτισμένο χαρακτήρα τους. Σε καμιά περίπτωση δεν γυρίζετε πίσω στο σπίτι για να τον παρηγορήσετε. Μετά που θα επιστρέψετε τον χαϊδεύετε μόνο όταν ηρεμήσει. Οι φωνές επίσης κάνουν κακό γιατί δημιουργούν ένα αίσθημα φόβου και ανασφάλειας. Το σαββατοκύριακο μπορείτε να κάνετε κάποιες ασκήσεις που θα βοηθήσουν: φεύγετε από το σπίτι και επιστρέφετε χωρίς συγκινήσεις ωσάν να μην συνέβαινε τίποτα. Αυτό θα τον βοηθήσει να είναι πιο ψύχραιμος όταν σας βλέπει να φεύγετε.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή