Ads

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Όταν έχουμε επισκέπτες, δεν ακούει με τίποτα



Πρόβλημα: Ο λόγος που σας γράφω είναι γιατί η σκυλίτσα μου, που είναι Pοτβάιλερ έξι μηνών, έχει κάπως αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Όταν είμαστε οι δυο μας είναι απόλυτα υπάκουη και συνεργάσιμη. Όταν όμως έχουμε επισκέπτες στο σπίτι δεν ακούει με τίποτε, είναι άλλος σκύλος. Ευτυχώς δεν είναι επιθετική ούτε και φοβητσιάρα. Ενθουσιάζεται, πετάγεται πάνω, γαβγίζει και καταντά ενοχλητική, ιδιαίτερα για ανθρώπους που δεν τους πολυαρέσουν οι σκύλοι. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι πρέπει να κάνω;


Απάντηση: Προτιμώ ν’ αρχίσω με τα θετικά στοιχεία. Είναι θετικό το γεγονός ότι η σκυλίτσα σας έρχεται σε επαφή και γνωρίζει διάφορους ανθρώπους, που, είτε ενθουσιάζονται μαζί της είτε όχι, της συμπεριφέρονται φιλικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συνεχή κοινωνικοποίησή της. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι δεν είναι ούτε επιθετική ούτε φοβισμένη.  Το ότι είναι άτακτη και ανυπάκουη είναι το λιγότερο. Ας μην ξεχνούμε ότι είναι μόλις έξι μηνών. Η σκυλίτσα σας είναι κουτάβι και η συμπεριφορά της δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι η σημασία της κοινωνικοποίησης. Παρά την άτακτη συμπεριφορά της, συνεχίστε να της επιτρέπετε να έρχεται σε επαφή με πολλούς και διάφορους ανθρώπους, σκύλους και καταστάσεις. Αυτό θα τη βοηθήσει να συμπεριφέρεται φιλικά και ήρεμα, ανεξάρτητα από το αν είστε μόνοι ή με άλλους.

Αυτό όμως που έχει πρωταρχική σημασία είναι η δική σας συμπεριφορά και των ξένων. Η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να είναι απόλυτα ομοιόμορφη και απόλυτα συνεπής. Δεν μπορείτε τη μια να τη μαλώνετε και την άλλη να γίνεται η μασκότ της ομήγυρης. Με άλλα λόγια θα πρέπει να συμφωνήσετε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά της. Στη συνέχεια, τόσο εσείς και η οικογένειά σας όσο και οι φιλοξενούμενοί σας θα πρέπει να επιβραβεύετε και να επαινείτε την επιθυμητή συμπεριφορά και να αποθαρρύνετε την ανάρμοστη συμπεριφορά. Αυτό όμως δε γίνεται με φωνές. Όταν μαλώνουμε το σκύλο μας, του δίνουμε σημασία και έτσι συνεχίζει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η πλήρης αδιαφορία. Μην του δίνετε καμιά σημασία, προσποιηθείτε ότι δεν υπάρχει. Συμπεριφορά που δεν ανταμείβεται, αργά ή γρήγορα θα εκλείψει.

Είμαι σίγουρος ότι με τη συνεχή εκπαίδευση, με τη συνεπή στάση απέναντί της και με το χρόνο, η σκύλα σας θα αποκτήσει ένα άψογο σαβουάρ βιβρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου