Ads

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Κάνει τα τσίσα του παντού μέσα στο σπίτι. Τι να κάνω;



Ερώτηση: Έχω ένα μικρό 3 μηνών κόκερ και το πρόβλημά μου είναι ότι κάνει τα τσίσα του παντού μέσα στο σπιτι. Έχω εφαρμόσει πολλές μεθόδους για να σταματήσει, αλλά άδικα. Tι να κάνω;

Απάντηση: Μην απογοητεύεστε. Είναι πολύ φυσικό για ένα κουτάβι τριών μηνών να μην συγκρατεί τα τσίσα του και να τα κάνει μέσα στο σπίτι. Με τον καιρό θα αναπτυχθεί η κύστη του και θα μπορεί να συγκρατείται και να διατηρεί το σπίτι καθαρό. Για να γίνει αυτό πρέπει να τον βοηθήσετε να καταλάβει ότι η τουαλέτα είναι έξω και όχι μέσα.


Το πρώτο και κύριο είναι να το βγάζετε έξω πολλές φορές την ημέρα, κατά προτίμηση τις ώρες που είναι πιο πιθανόν να θέλει να ουρήσει, όπως το πρωί μόλις ξυπνήσετε, μετά το φαγητό, το βράδυ πριν από τον ύπνο. Να έχετε μαζί σας λιχουδιές και μόλις τα κάνει, λιχουδιά και χάδια. Συνεχίζετε τη βόλτα ακόμη λίγο και μετά επιστρέφετε σπίτι. Με τον καιρό θα πάρει το μήνυμα ότι έξω όχι μόνο ανακουφίζεται, αλλά έχει και μια επιπρόσθετη ευχάριστη εμπειρία που προέρχεται από τη λιχουδιά και τα χάδια και τη βόλτα.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι μέσα για να γίνετε πιο αποτελεσματική. Το πρώτο είναι να τον περιορίσετε σε ένα μόνο μέρος του σπιτιού για να είναι πιο εύκολο το καθάρισμα και να ελέγχετε καλύτερα τις κινήσεις του. Στο μέρος αυτό θα τρώει και θα κοιμάται. Τα σκυλιά αποφεύγουν να λερώνουν τη φωλιά τους, εκεί δηλαδή που τρώνε και κοιμούνται, και αυτός είναι ένα επιπρόσθετος λόγος για να προτιμήσει το έξω παρά το μέσα.

Μπορείτε να το αφήνετε να κυκλοφορεί σε άλλα μέρη του σπιτιού νοουμένου ότι είναι κάτω από τη δική σας συνεχή παρακολούθηση. Όταν είστε παρούσα και προσέξετε ότι πάει να τα κάνει, όπου και να είστε, το σταματάτε με κάποιο θόρυβο και το παίρνετε έξω για την ανάγκη του. Όλα αυτά είναι ενισχυτικά του πρώτου κανόνα που ανέφερα πιο πάνω, ότι δηλαδή το βγάζετε συχνά πυκνά έξω για την ανάγκη του.

Και κάτι τελευταίο: μην του θυμώνετε, μην βάζετε τις φωνές όταν υπάρχουν ατυχήματα. Καθαρίστε καλά το μέρος και πέστε ότι δεν έγινε τίποτα. Οι φωνές και οι θυμοί το αναστατώνουν, το φοβίζουν, το συγχύζουν και το κάνουν να λερώνει από φόβο και άγχος.

Αυτά τα λίγα και απλά αν τα εφαρμόσετε πιστά, θα έχετε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα που θέλετε, να είναι δηλαδή το σπίτι σας καθαρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου