Ads

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Διακοπές με κατοικίδια: Ξανασκεφτείτε το!Χθες δημοσιεύσαμε ένα κείμενο που βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να πάμε διακοπές με το κατοικίδιό μας. Σήμερα δημοσιεύουμε ένα δεύτερο κείμενο που εκθέτει τους κινδύνους που εγκυμονεί το ταξίδι και οι διακοπές με το ζωάκι μας. Εσείς, που είστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και οι μόνοι που γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσής σας, μπορείτε να πάρετε την καλύτερη υπό τις περιστάσεις απόφαση για τις διακοπές σας. Εμείς απλώς σας δίνουμε κάποιες πληροφορίες για ενημέρωση και προβληματισμό.

Στις μέρες μας, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που αγαπούν τα ζώα τους, θέλουν να μοιράζονται όλες τις εμπειρίες τους με τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς τους. Τι καλύτερος τρόπος υπάρχει από το να περνάτε τις διακοπές σας παρέα με τα κατοικίδιά σας; Ξανασκεφτείτε το. Παρόλο που εσείς μπορεί να απολαμβάνετε τα αξιοθέατα, τα ζωάκια σας είναι πολύ ευαίσθητα στο περιβάλλον τους και δεν κατανοούν τις αλλαγές που έρχονται με τα ταξίδια. 

Τα κατοικίδια -ιδιαίτερα οι γάτες- μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το στρες από τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Αν το ζωάκι σας είναι νεαρό σε ηλικία ή αν δεν πρόκειται να σας συνοδεύει σε όλες τις εκδηλώσεις των διακοπών σας, θα είναι καλύτερο να σκεφτείτε να αφήσετε το ζωάκι σας να μείνει σπίτι και να σας φυλάει το χώρο. Σκεφτείτε τα εξής σημεία προτού αποφασίσετε να πάρετε το ζωάκι σας μαζί σας στο ταξίδι.


1. Διαμονή. Παρ’ όλο που κάποια ξενοδοχεία δέχονται κατοικίδια, προσέξτε γιατί πίσω από αυτό, κρύβεται ο όρος ότι το ζωάκι σας δεν πρέπει να μένει μόνο του στο δωμάτιο. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας στερήσει την επίσκεψη σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας με τα παιδιά σας. Ελέγξτε προκαταβολικά και μην προσπαθήσετε να τα βάλετε κρυφά μέσα στο δωμάτιο. Να θυμάστε ότι εσείς είστε υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά πιθανώς προκαλέσουν τα ζωάκια σας.

2. Αεροπορικά Ταξίδια. Ελέγξτε προσεκτικά προκαταβολικά τους όρους και τις συνθήκες που θέτουν οι αεροπορικές εταιρίες για να ταξιδεύουν τα ζώα μαζί σας. Τα ζώα θα πρέπει να είναι μέσα σε ένα ταξιδιωτικό κλουβί μεταφοράς και να έχουν πρόσφατα πιστοποιητικά υγείας από κτηνίατρο. Προσέξτε γιατί μερικές αεροπορικές εταιρίες δεν θα δεχτούν τα κατοικίδια ως φορτίο σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, ενώ, ακόμη κι αν έχετε κάνει κράτηση, οι εταιρίες μπορούν να αρνηθούν τη μεταφορά του ζώου σας αν οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς.
Φροντίστε να δώσετε στη γάτα σας κάποιο ηρεμιστικό για το ταξίδι.

3. Ταξίδια με το αυτοκίνητο. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κινδύνων για τα ζωάκια σας μέσα και έξω από το όχημα. Ο πρώτος κίνδυνος που έρχεται στο νου μας είναι αυτός της θερμοπληξίας, και, μεταξύ άλλων κινδύνων, είναι οι αερόσακκοι, η έλλειψη περιορισμού των ζώων με λουρί και τα απότομα φρεναρίσματα που προκαλούν πιθανό τραυματισμό, το πιθανό χτύπημα των ζώων από αυτοκίνητο και τα έντομα που πετάνε μέσα στα αυτιά και τα μάτια των ζώων τα οποία κρεμάνε το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο. Όλα τα ζώα θα πρέπει να είναι περιορισμένα με λουρί όσο βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο

4. Σήμανση/ταυτότητες. Η προσπάθεια να βρείτε το ζωάκι σας που χάθηκε σε μια ξένη πόλη, θα χαλάσει τις διακοπές σας. Τα ζώα που χάνονται από το σπίτι τους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή πραγματικά είναι χαμένα. Τα ξένα μέρη αποπροσανατολίζουν τα ζώα σας και τα κάνουν να ενεργούν με τρόπους που τα θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να τα σκοτώσει κάποιος, να πληγωθούν ή να σας τα κλέψει κάποιος ξένος.

5. Συμπεριφορά. Τα καλά εκπαιδευμένα και κοινωνικοποιημένα κατοικίδια έχουν την τάση να αποφεύγουν τους μπελάδες. Όμως, το στρες του ταξιδίου μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα πιο καλά εκπαιδευμένα και κοινωνικοποιημένα κατοικίδια.

6. Φαγητό και νερό. Το τοπικό νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια. 
7. Κίνδυνοι, ασθένειες και αδιαθεσίες. Αυτά κυμαίνονται από αλλεργίες μέχρι και τικ και εξαρτώνται από το πώς ταξιδεύετε και το μέρος στο οποίο ταξιδεύετε. Τα κουνούπια, οι σκνίπες, τα δαγκώματα φιδιών, οι δηλητηριάσεις είναι μόνο λίγοι από τους κινδύνους που παραμονεύουν τον ανυποψίαστο ταξιδιώτη.

8. Λουριά και νόμοι. Όλες οι πόλεις έχουν νόμους για τα κατοικίδια κι εσείς είστε υπεύθυνοι για την τήρησή τους. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, κάθε πολιτεία έχει νόμους για την τήρηση των ζώων σε λουρί, και η μη τήρησή τους θεωρείται αδίκημα και επιβάλλεται πρόστιμο.

9. Έκτακτες ανάγκες και κτηνίατροι. Η γνώση πρώτων βοηθειών για κατοικίδια μπορεί να σώσει τη ζωή των ζώων σας σε έκτακτες περιπτώσεις. Ωστόσο, το κατοικίδιό σας μπορεί να χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι έχετε υπολογίσει. Η προσπάθεια εύρεσης εγκαταστάσεων έκτακτης ανάγκης για ζώα, ενώ έχετε ένα πληγωμένο ζώο, είναι άλλος ένας λόγος για να καταστραφούν οι διακοπές σας.


Αν τελικά επιλέξετε να ταξιδέψετε με τα κατοικίδιά σας, κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να προστατεύσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντά τους, τηρήστε τα ”ναι” και ”όχι” σας για αυτά, και τα ζωάκια σας μπορούν να είναι τέλειοι συνταξιδιώτες.

Πηγή: Iatronet.gr

1 σχόλιο: