Ads

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Οι δολοφονίες ζώων με αεροβόλο συνεχίζονται στην Κύπρο




Λίγο πρόωρα πανηγυρίσαμε για την αποτελεσματική εμπλοκή της αστυνομίας στην εξιχνίαση υποθέσεων δολοφονίας ζώου με αεροβόλο όπλο. Σας θυμίζω ότι ο ενθουσιασμός μας οφειλόταν στην καταδίκη κατοίκου Αραδίππου, στην Κύπρο, ο οποίος σκότωσε τον γάτο του γείτονα με αεροβόλο. Η καταδίκη έγινε κατορθωτή χάρη στον βαλλιστικό έλεγχο που διενήργησε η αστυνομία, τα αποτελέσματα του οποίου απέδειξαν και την ενοχή του κατηγορούμενου.

Η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου, κυρία Μαίρη Χρυσοχού-Αναστάση, με επιστολή της προς τον αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου, διαμαρτύρεται έντονα γιατί η περίπτωση Αραδίππου είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ο κανόνας είναι ότι τα αστυνομικά όργανα καμιά προθυμία δεν δείχνουν να προχωρήσουν σε βαλλιστικό έλεγχο με τη δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό.
Παραθέτουμε πιο κάτω την επιστολή της κυρίας Χρυσοχού-Αναστάση προς τον Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρου, ημερομηνίας 8 Νοεμβρίου, 2012:
 
«Οι θανατώσεις ζώων με αεροβόλα όπλα αλλά και άλλων ειδών όπλα, είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο και ιδιαίτερα ανησυχητικό, εφόσον οι πλείστες γίνονται σε κατοικημένες περιοχές. Η δική μας προτροπή προς τους πολίτες είναι η άμεση καταγγελία στο οικείο αστυνομικό τμήμα και η προσκόμιση του ζώου, συνοδεία της αστυνομίας, στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για νεκροψία.  Δυστυχώς παρόλο που οι πολίτες ακολουθούν τις οδηγίες μας, πολλές φορές δίνοντας και ονόματα υπόπτων, στις περισσότερες περιπτώσεις τα αστυνομικά όργανα δεν θέλουν να προχωρήσουν στη διερεύνηση θανατώσεων ζώων με αεροβόλο λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει βαλλιστική έρευνα σε αεροβόλα όπλα. Ίσως αυτό να ίσχυε μέχρι σήμερα αλλά όπως φαίνεται και στην πρακτική, έχει ανατραπεί από τις σύγχρονες μεθόδους ελέγχων.

Σας παραπέμπουμε στην υπόθεση θανάτωσης γάτου στη Λάρνακα, όπου η Αστυνομία Αραδίππου έκανε, ως συνήθως, πάρα πολύ καλά τη δουλειά της και όντως διαπιστώθηκε ότι μπορεί να γίνει βαλλιστική σε αεροβόλο, ο δράστης δικάστηκε και του έχει επιβληθεί ποινή 1.000 ευρώ πρόστιμο και στέρηση της χρήσης αεροβόλου για δύο χρόνια.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, εφόσον το επιβεβαιώσετε, προχωρήσετε στην αποστολή της ανάλογης εγκυκλίου σε όλα τα αστυνομικά τμήματα προς συμμόρφωση. Ως οργάνωση θεωρούμε ότι είναι εφικτό και θα συνεχίσουμε την ίδια τακτική, δηλαδή να ζητούμε βαλλιστική εξέταση για όλες τις θανατώσεις ζώων με οποιαδήποτε όπλα (συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του αεροβόλου). 

…  Το φαινόμενο θανάτωσης ζώων με όπλα πρέπει να παταχθεί με οποιοδήποτε μέσο και οι δράστες να οδηγούνται στα δικαστήρια και να τιμωρούνται παραδειγματικά ( όχι μόνο με πρόστιμο αλλά και φυλάκιση ). Αν αυτό δεν επιτευχθεί,  η δράση τους δεν θα σταματήσει ποτέ. Ούτε και οι επιπλήξεις βοηθούν (στις οποίες μερικές φορές προχωρά η αστυνομία). Μόνο η τιμωρία μπορεί να τους συνετίσει.»

Μαίρη Χρυσοχού-Αναστάση
Φωνή για τα  Ζώα της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου