Ads

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οι φερομόνες μάς προδίδουν στους γάτους



Λυπημένο γατάκι
Ο γάτος δεν χρειάζεται να έχει μαγικές ικανότητες για να διεισδύσει στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Του φτάνουν οι φερομόνες μας, οι οποίες σε ποσοστό μεταξύ 80% και 95% είναι σχεδόν οι ίδιες με αυτές των γάτων. Κάποτε ίσως και οι άνθρωποι να είχαν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να ερμηνεύουν τις φερομόνες των άλλων. Φαίνεται όμως ότι η ικανότητα αυτή χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου, όταν ο άνθρωπος ανέπτυξε τη γλωσσική επικοινωνία.

Φερομόνη, για όσους ακούουν για πρώτη φορά τη λέξη, είναι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από ένα ζώο και προκαλεί μια συγκεκριμένη αντίδραση ή μεταδίδει κάποιο μήνυμα σε ένα άλλο άτομο του ίδιου είδους. Υπάρχουν φερομόνες κινδύνου, εντοπισμού τροφής, σεξουαλικές και πολλές άλλες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ατόμων.


Φερομόνες: μηνύματα που χρειάζονται αποκωδικοποίηση
Μήπως ο γάτος σας βρίσκεται συχνά κοντά στο λαιμό σας; Μήπως μπαίνει μέσα στα παπούτσια σας, κυλιέται πάνω στις φορεμένες σας κάλτσες; Μήπως μυρίζεται για ώρες αντικείμενα που έρχονται για πρώτη φορά στο σπίτι σας; Λοιπόν, αυτό που κάνει είναι να διαβάζει, να αποκωδικοποιεί τις φερομόνες τις δικές σας και άλλων ανθρώπων και ζώων. Μαθαίνει έτσι αν κάποιο πρόσωπο θέλει το κακό του, αν ο σκύλος που είναι απέναντί του είναι επιθετικός, αν τα άλλα ζώα στην αίθουσα αναμονής του κτηνίατρου αισθάνονται φόβο ή υποφέρουν.

Στην πραγματικότητα αυτό που του προκαλεί φόβο, περισσότερο και από κακές αναμνήσεις που είχε από το παρελθόν, είναι κυρίως τα μηνύματα που παίρνει από τα άλλα ζώα που είναι παρόντα ή που πέρασαν λίγο πιο πριν από την κλινική. Τα μηνύματα μιλούν για φόβο, για πόνο, για αγωνία. Αυτά όλα τα συναισθήματα των άλλων τα διαβάζει από τις φερομόνες τους και του προκαλούν φόβο και άγχος.

Οι γάτοι διαβάζουν τις σκέψεις μας
Όχι μόνο διαβάζουν τις σκέψεις μας αλλά μερικές φορές, όταν είμαστε πολύ θυμωμένοι για παράδειγμα, υποφέρουν εξαιτίας μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τους μετριάσουμε τον φόβο και τον ψυχικό πόνο; Το πιο σημαντικό είναι ο αυτοέλεγχος, εκεί που μπορεί να υπάρξει, ο μετριασμός των δικών μας συναισθηματικών αντιδράσεων. Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε την ένταση των κακών φερομόνων, και να κάνουμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο λιγότερο δραματική, είναι να του βάλουμε λίγο νερό λεβάντας στο τρίχωμα. Οι φορομόνες δεν θα εξαφανιστούν, η έντασή τους όμως θα μετριαστεί. 

Αν κάποιος συνάδελφος στη δουλειά σάς έχει εκνευρίσει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε στον σύντροφό σας να ρίξει μερικές σταγόνες από λάδι λεβάντας στα σημεία του σπιτιού όπου συχνάζει περισσότερο ο γάτος σας. Όταν θα επιστρέψετε αναστατωμένος, η λεβάντα θα καλύψει μέχρις ενός σημείου τις αρνητικές σας φερομόνες και θα προστατέψει τον γάτο σας. Φυσικά η πιο καλή μέθοδος είναι να βρείτε κάποιον άλλο τρόπο να ηρεμήσετε πριν επιστρέψετε, γιατί η κακή διάθεση δεν βλάπτει μόνο τον γάτο αλλά και τους ανθρώπους του σπιτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου