Ads

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Συμβουλές υγείας: Ορχεκτομή


Η κτηνίατρος μας συμβουλεύει


Προχθές μιλήσαμε για τη στείρωση των θηλυκών σκύλων και τα πλεονεκτήματά της. Σήμερα θα αναφερθούμε στη στείρωση του αρσενικού σκύλου, η οποία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Τα προβλήματα συμπεριφοράς του αρσενικού σκύλου μετριάζονται χάρη στη χειρουργική στείρωση του ζώου. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προβείτε σε μια ορχεκτομή:

·         Οι μη ευνουχισμένοι αρσενικοί σκύλοι δραπετεύουν συχνά, ακολουθώντας την οσμή θηλυκών σε οίστρο.
·         Οι μη ευνουχισμένοι αρσενικοί σκύλοι έχουν την τάση να γίνονται επιθετικοί και να επιχειρούν να εδραιώνονται σαν αρχηγοί της αγέλης.
·         Πολλοί αρσενικοί σκύλοι έχουν την τάση να ανεβαίνουν σε πόδια ανθρώπων, παιγνίδια ή έπιπλα. Αυτό το πρόβλημα συνήθως θεραπεύεται ή τουλάχιστον βελτιώνεται, μετά την ορχεκτομή.
·         Οι αρσενικοί σκύλοι ανυψώνουν συνήθως τα πόδια τους και οριοθετούν την περιοχή τους με ούρα. Σε μερικές περιπτώσεις η συχνότητα αυτής της συμπεριφοράς μειώνεται λόγω της ορχεκτομής.
·         Οι ευνουχισμένοι σκύλοι δεν υποφέρουν από νεοπλασίες των όρχεων, από παθήσεις του προστάτη και ορισμένους τύπους υπερτροφίας, η ανάπτυξη των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τις αρσενικές ορμόνες.
Μετά την ορχεκτομή, ο σκύλος μπορεί να έχει μεγαλύτερη όρεξη και να  πάρει βάρος. Ωστόσο χάρη στη σωστή παρακολούθηση του βάρους και προσαρμογή της δίαιτας, δεν πρόκειται να παχύνει.
Σχετικά με το τεράστιο ηθικό θέμα που εγείρεται από τυχαία ή μη ζευγαρώματα, θα επαναλάβω ό,τι είπαμε τις προάλλες σχετικά με τη στείρωση. Με την ορχεκτομή περιορίζεται η παραγωγή κουταβιών και, κατά συνέπεια, ο αριθμός των αδέσποτων και όσων έχουν πρόωρο και τραγικό τέλος. Με τη στείρωση δίνουμε την ευκαιρία στα σκυλιά, που βρίσκονται κάτω από την προστασία φιλοζωικών οργανώσεων, να βρουν ένα σπίτι. Με λίγα λόγια, αν αγαπάτε πραγματικά τα ζώα, θα εφαρμόσετε την ορχεκτομή, για να μην γίνετε και εσείς μέρος του τεράστιου προβλήματος της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων.

Γλυκερία Χαραλαμπίδου, κτηνίατρος, Κτηνιατρείο, Λεωφόρος Στρατού 11, Θεσσαλονίκη, τηλ: 6992149691

1 σχόλιο: