Ads

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Σκύλοι και χρώματα: η τελευταία λέξη της επιστήμης σε φωτογραφίες


Το φτερό ενός αρσενικού παγωνιού όπως το βλέπουμε εμείς (αριστερά) και όπως το βλέπει η παγώνα (δεξιά)

Έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας στο Λονδίνο παρουσιάζει τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών σε ό,τι αφορά την όραση των ζώων. Αποτελείται από φωτογραφίες τροποποιημένες, φυσικά, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό που βλέπουν τα ίδια τα ζώα. Δεν αποτελεί είδηση το ότι τα ζώα δεν βλέπουν τα χρώματα όπως τα βλέπουμε εμείς. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι τι ακριβώς βλέπουν τα ζώα. Η έκθεση απαντά στο ερώτημα αυτό με θαυμάσιες και πρωτότυπες φωτογραφίες.

Τα πουλιά, για παράδειγμα, μπορούν να δουν υπεριώδεις ακτίνες. Γι’ αυτόν το λόγο μια παγώνα που αξιολογεί υποψήφιους γαμπρούς δεν βλέπει όλο το εύρος και την ποικιλία των χρωμάτων που βλέπουμε εμείς, αλλά κάτι πιο πεζό αλλά με πιο έντονο χρωματισμό.

Αν έρθουμε τώρα στα αγαπημένα μας τετράποδα, τα σκυλιά. Το οπτικό τους πεδίο είναι μάλλον μουντό με ελάχιστα χρώματα. Όπως ξέρουμε όλοι, το δυνατό τους σημείο είναι η όσφρηση και όχι η όραση. 

Η μπάλα όπως την βλέπουμε εμείς

Η μπάλα όπως την βλέπει ο σκύλος μας

Τα πόδια ενός ανθρώπου όπως τα βλέπουμε εμείς

Τα πόδια ενός ανθρώπου όπως τα βλέπει το σκυλάκι μας

Τα χρώματα έχουν μεγάλη σημασία για τα ζώα. Είναι, για παράδειγμα, συνυφασμένα με την εξέλιξη των ειδών με βάση τη φυσική επιλογή ή την επιλογή ταιριού. Επίσης τα χρώματα επιτρέπουν στα ζώα να επικοινωνούν μεταξύ τους, να προσελκύουν άτομα του αντίθετου φύλου και να ξεγελούν τους εχθρούς τους. Η γλώσσα των χρωμάτων είναι μια γλώσσα που οι άνθρωποι μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν.

Αριστερά, όπως τη βλέπουμε εμείς και τα αρπακτικά. Δεξιά όπως την βλέπουν άλλες πεταλούδες

Πηγή: Daily Mail

5 σχόλια:

  1. dhladh to oti to pagoni exei ayth thn entyposiakh oura me ta fantaxtera xromata gia na proselkyei ta thylika pagonia einai mythos???!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μύθος. Το ότι το θηλυκό παγώνι βλέπει διαφορετικά χρώματα από ό,τι εμείς, δεν σημαίνει ότι εντυπωσιάζεται λιγότερο. Στο θέμα των χρωμάτων έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη.

      Διαγραφή
  2. το παγωνι που κολλαει σ ολη την ερευνα αυτη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα της έκθεσης φωτογραφιών είναι γενικά πώς βλέπουν τα χρώματα τα ζωντανά όντα που έχουν μάτια. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση το αναφέρω αυτό και ταυτόχρονα δίνω περισσότερη έμφαση με φωτογραφίες και τίτλο στο πώς οι σκύλοι βλέπουν τα χρώματα.

      Διαγραφή
    2. anaferomoun sthn proth eikona kai lezanta kosta!

      Διαγραφή