Ads

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Νέα στοιχεία για τα σκυλιά του Τιτανικού


Μια από τις ελάχιστες αυθεντικές φωτογραφίες με σκυλιά. Ο φωτογράφος σώθηκε γιατι αποβιβάστηκε στην Ιρλανδία, πριν από το υπερατλαντικό ταξίδι

Με τη συμπλήρωση φέτος εκατό χρόνων από το ναυάγιο του Τιτανικού, οι έρευνες επεκτάθηκαν και σε λιγότερο γνωστές πτυχές της τραγωδίας. Γνωρίζαμε πάντα ότι υπήρχαν σκυλιά στο πλοίο, μόνο τώρα όμως γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες. Τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι στο υπερωκεάνιο επιβιβάστηκαν συνολικά δώδεκα σκυλιά. Από αυτά σώθηκαν μόνο τρία, χάρη στο μικρό τους μέγεθος και την αγάπη των ανθρώπων τους. Και τα τρία σκυλάκια ζούσαν στην ίδια καμπίνα με τον ιδιοκτήτη τους και, όταν έγινε η επιβίβαση στις λέμβους, μπόρεσαν να τα κρύψουν στα ρούχα τους και να τα σώσουν. Τα σκυλάκια που σώθηκαν ήσαν δυο Πομεράνιαν και ένα Πεκινουά που ανήκε στους Χάρπερς του γνωστού εκδοτικού οίκου Χάρπερ και Ρόου.

Τα υπόλοιπα σκυλιά, είτε γιατί ήταν μεγαλόσωμα, είτε για άλλους λόγους, φιλοξενούνταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αμπάρι του πλοίου. Τα φρόντιζε το πλήρωμα. Οι ιδιοκτήτες τους, όλοι επιβάτες της πρώτης θέσης, μπορούσαν να τα επισκέπτονται όποτε ήθελαν.


Συγκινητική είναι η περίπτωση της Αν Ελίζαμπεθ Ίσχαμ, που ταξίδευε με τον αγαπημένο της Μεγάλο Δανό. Επισκεπτόταν κάθε μέρα το σκύλο της στο χώρο φύλαξής του και, όταν δόθηκε η διαταγή για εκκένωση του πλοίου, πήρε πρώτα το σκύλο της και μαζί προσπάθησαν να μπουν σε σωσίβια λέμβο. Εκτός από τον πανικό , υπήρχε το αδιαχώρητο στις λέμβους και δεν της επέτρεψαν να επιβιβαστεί με το σκύλο της. Αργότερα, τα σωστικά συνεργεία βρήκαν στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού ένα γυναικείο σώμα να κράτα σφιχτά στην αγκαλιά του ένα μεγάλο σκύλο. Ήταν και οι δυο νεκροί.

Πρόσφατη φωτογραφία δυο Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ στη ρέπλικα του κεντρικού κλιμακοστάσιου. Τέτοια σκυλάκια υπήρχαν και στον Τιτανικό.

1 σχόλιο: