Ads

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Κόκαλο στον σκύλο;


Η ιδέα ότι είναι φυσικό για τον σκύλο να μασουλάει μαγειρεμένα κόκαλα είναι πολύ δημοφιλής. Ωστόσο, είναι μια επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο κατοικίδιό σας.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ασφαλές να δίνουν στον σκύλο μαγειρεμένα οστά, συνήθως από μπριζόλα ή αρνί. Σύμφωνα όμως με το Κέντρο Κτηνιατρικής στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αυτό είναι απαγορευτικό, αφού τα κόκαλα δεν είναι ασφαλή, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.


Οι δέκα βασικοί λόγοι για τους οποίους είναι κακή ιδέα το να δώσετε μαγειρεμένο κόκαλο στον σκύλο σας, ξεκινώντας από τους λιγότερο σημαντικούς:

1. Σπασμένα δόντια: Μπορεί να απαιτηθεί ακριβή κτηνιατρική οδοντιατρική. 

2. Τραυματισμός γλώσσας ή στόματος: Μπορεί να έχει αιματηρά αποτελέσματα και παράλληλα με το βρόμικο κόκαλο να χρειαστεί άμεσα ο σκύλος να μεταφερθεί σε κτηνίατρο.

3. Τραυματισμός του οισοφάγου: Ο οισοφάγος είναι η ένωση του στόματος με το στομάχι. Αν το κόκαλο κολλήσει στο σημείο αυτό, ο σκύλος θα έχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε κλινική.

4. Τραυματισμός του λάρυγγα: Ένα πολύ μικρό κομμάτι οστού μπορεί να κολλήσει στον λάρυγγα και να δυσκολεύεται ο σκύλος σας στην αναπνοή. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται η άμεση μεταφορά στον κτηνίατρο.

5. Στομάχι: Αν το κόκαλο φτάσει επιτυχώς στο στομάχι, υπάρχει η πιθανότητα να είναι πολύ μεγάλο για να περάσει από εκεί στα έντερα. Ανάλογα από το μέγεθος του οστού, το σκυλί μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση ή ακόμα και επώδυνη χειρουργική επέμβαση του ανώτερου γαστρεντερικού, ώστε να αφαιρεθεί το κόκαλο.

6. Έντερο: Ένα μικρό κομμάτι από οστό μπορεί να σχίσει το έντερο και τότε είναι παραπάνω από επείγουσα η χειρουργική επέμβαση.

7. Δυσκοιλιότητα: Οφείλεται σε θραύσματα οστών. Το σκυλί μπορεί να δυσκολεύεται να ενεργηθεί για μέρες και αυτό οφείλεται σε κομματάκια οστών τα οποία ξύνουν το εσωτερικό του παχέος εντέρου καθώς κινούνται. Αυτό προκαλεί φριχτούς πόνους στον σκύλο.

8. Περιτονίτιδα: Ένα από τα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα, λόγω της δημιουργίας βακτηριακών λοιμώξεων στην κοιλιά που προκαλούν τα θραύσματα οστών τα οποία τρυπούν τα τοιχώματα του στομαχιού ή του εντέρου.

Αντικαταστείτε τις μαγειρεμένες αυτές λιχουδιές με τα ειδικά κόκαλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, απασχολούν και ευχαριστούν το σκύλο για πολλή ώρα και είναι ασφαλή για μασούλημα.

ΠΟΛΙΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Και ποια είναι δηλαδή η φυσική τροφή του σκύλου; Οι κροκέτες ξηράς τροφής; Μήπως είναι λίγο υπερβολική αυτή η απαγόρευση των κοκάλων προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα των διάφορων εταιρειών σκυλοτροφής; Εγώ πάντως στο δικό μου δίνω και ξηρά τροφή και μέσα μέσα τίποτα κόκκαλα,τα οποία μασάει χωρίς κανένα πρόβλημα, ούτε καν δυσκοιλιότητα δεν παρουσιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή