Ads

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Πεθαίνουν τα άγρια ζώα στην αιχμαλωσία


Εφτά θάνατοι άγριων ζώων σε δύο χρόνια στο Animal Park της Πέγειας στην Πάφο

Το Αγρινό, το σήμα κατατεθέν της Κύπρου, ήταν μεταξύ των ζώων που πέθαναν στην αιχμαλωσία

Εφτά συνολικά άγρια ζώα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο χρόνια στο Pafos Bird and Animal Park που λειτουργεί στην Πέγεια της Πάφου, σύμφωνα με στοιχεία των Κτηνιατρικών υπηρεσιών της Κύπρου. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό στον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον Κυριάκο Κυριάκου εκπρόσωπο της οργάνωσης «Κιβωτός» σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί μετά τις αντιδράσεις των Οικολόγων και της «Κιβωτού», οργάνωσης για την προστασία των άγριων ζώων, μετά την εισαγωγή στην Κύπρο από τους υπεύθυνος του πάρκου δύο τίγρεων Σιβηρίας. 


Τόσο οι Οικολόγοι όσο και η Κιβωτός είχαν διαμαρτυρηθεί υποστηρίζοντας ότι αυτά τα άγρια ζώα δεν μπορούν να ζήσουν στην Κύπρο. Οι τίγρεις ωστόσο είχαν έρθει στην Κύπρο κατόπιν σχετικών αδειών που είχαν εξασφαλίσει οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες του πάρκου από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Οι υπεύθυνοι του πάρκου είχαν υποστηρίξει τότε ότι θα λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι τίγρεις να ζουν σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα θα υπήρχε μικρή λίμνη με νερό στην οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα τοποθετείται πάγος και ότι τα ζώα θα καταβρέχονταν συστηματικά. Η «Κιβωτός» ζητά να απαγορευτεί η εισαγωγή άγριων ζώων και πτηνών στην Κύπρο ενώ μόλις προχθές παρέλαβε τέσσερα ρακούν από κατάστημα pet shop στη Χλώρακα, το οποίο έκλεισε, για να τα μεταφέρει σε ειδικό πάρκο στην Ολλανδία.
  
Οι απώλειες
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κτηνιατρικών υπηρεσιών, στο Pafos Bird and Animal Park κατά τα έτη 2010 και 2011 καταγράφηκαν τα ακόλουθα περιστατικά θανάτων ζώων:
-Ένας θηλυκός ακανθόχοιρος (Hystrix cristata) πέντε ετών, λόγω τραυματισμού.
-Μία αρσενική ζέβρα (Equus quagga boehmi) επτά ετών, λόγω τραυματισμού.
-Μία αρσενική καμηλοπάρδαλη (Giraffa camelopardalis reticulata) δεκαπέντε ετών, λόγω τραυματισμού.
-Ένας αρσενικός πίθηκος (Callithrix jacchus) δεκατριών ετών, από φυσιολογικά αίτια.
-Τρία αγρινά (Ovis orientalis ophion) ηλικίας δύο έως οκτώ μηνών, λόγω κοκκιδίωσης και εντεροτοξιναιμίας.

Πηγή: Κώστας Νάνος, "Πολίτης"

1 σχόλιο: