Ads

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο Γιουσέιν Μπολτ μόλις που ξεπερνά σε ταχύτητα τη δρομάδα καμήλα


Γιουσέιν Μπολτ

«Στον αθλητισμό, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο, τα άλματα ή την κολύμβηση, οι άνθρωποι δεν μπορούν να κερδίσουν τα ζώα», εξήγησε ο καθηγητής Κρεγκ Σαρπ, συγγραφέας σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στο βρετανικό περιοδικό «Κτηνιατρικό Αρχείο» (Veterinary Record). 

Πάρτε για παράδειγμα τον ολυμπιονίκη Γιουσέιν Μπολτ που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με χρόνο 9,58 δευτερόλεπτα, χρόνο που αντιστοιχεί σε μέση ταχύτητα 37,6 χιλιόμετρα την ώρα. Η ταχύτητα αυτή είναι πολύ κατώτερη εκείνης του γατόπαρδου, του ταχύτερου ζώου στον κόσμο, ο οποίος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 104 χιλιομέτρων και να καλύψει την απόσταση των εκατό μέτρων σε 5,8 δευτερόλεπτα.

Ο πολυβραβευμένος Τζαμαϊκανός θα έτρεχε στήθος με στήθος με μια δρομάδα καμήλα, που είναι ικανή να τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,8 δευτερόλεπτα, αλλά θα έμενε πολύ πίσω αν αντίπαλός του ήταν μια αντιλόπη (89 χλμ/ω) ή η στρουθοκάμηλος της βορείου Αφρικής (64 χλμ/ω). Αν δούμε τώρα τα 200 μέτρα, ο Μπολτ με το παγκόσμιο ρεκόρ των 19,9 δευτερολέπτων δεν θα ανησυχούσε καθόλου τον γατόπαρδο, ούτε ακόμη το καθαρόαιμο βρετανικό άλογο Μαύρο Χαβιάρι (9,98 δευτερόλεπτα) ή ένα λαγωνικό όρασης (11,2 δευτερόλεπτα).

1 σχόλιο:

  1. Όλα τα ζώα που αναφέρονται είναι όντως πιο γρήγορα από τον άνθρωπο, αλλά έχουν τέσσερα πόδια. Μόνο η στρουθοκάμηλος έχει δυο πόδια, αλλά αυτή είναι πουλί. Επομένως ό Γιουσέιν Μπολτ παραμένει στο βάθρο του, νοουμένου φυσικά ότι θα νικήσει στους ολυμπιακούς του Λονδίνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή