Ads

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κανείς δεν μιλά για αδέσποτα κουνελάκια. Και όμως…



Λαγός στο πάρκο Ζοσεφάτ των Βρυξελλών

Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες κατοικίδια ζώα εγκαταλείπονται από τους ανθρώπους τους. Μάταια οι φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να σταματήσουν αυτήν τη βαρβαρότητα. Στις διαφημίσεις τους προβάλλουν σκύλους και γάτους είτε σκοτωμένους είτε κλεισμένους σε κλουβιά σε καταφύγια. Καλά όλα αυτά. Η λεπτομέρεια που λείπει από όλες σχεδόν τις εκστρατείες επικοινωνίας είναι τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς. Δεν είναι λίγα αυτά που υιοθετούνται ως κατοικίδια και δεν είναι λίγα αυτά που εγκαταλείπονται στη μοίρα τους.


Δεν είναι δικαιολογία ότι, επειδή τα ζώα αυτά προέρχονται από τη φύση, θα επιβιώσουν και θα είναι μάλιστα και ευτυχισμένα αν τα πάρουμε πίσω στη φύση.  Τα κουνελάκια, για παράδειγμα, που φέρνουμε στο σπίτι μας, γεννήθηκαν σε κάποιο κονυκλοτροφέιο και αποτελούν εύκολη λεία. Επομένως αν αφήσουμε ελεύθερο ένα κουνελάκι στην εξοχή δεν θα ξέρει πώς να επιβιώσει, πώς να βρει τροφή και νερό, πώς να ξεχωρίσει τους εχθρούς του και πώς να ξεφύγει από τα αρπακτικά. Με λίγα λόγια, ένα κατοικίδιο κουνελάκι μόνο του στην εξοχή είναι σίγουρο ότι θα αφήσει εκεί τη ζωή του.

Υπάρχει φυσικά και η πιθανότητα μερικά να επιβιώσουν. Γίνονται τότε μεγάλη οικολογική απειλή και καταστρέφουν τη βλάστηση της περιοχής όπου αναπαράγονται.

Η εγκατάλειψη ενός ζώου είναι επομένως καταστροφική και για το ζώο και για το περιβάλλον.

Στις Βρυξέλλες το πάρκο Ζοσεφάτ είναι γνωστό για τους λαγούς και τα κουνέλια του. Στους λαγούς που ζουν εκεί, πολλοί πολίτες έχουν προσθέσει κουνελάκια και άλλα ζώα που θέλουν να ξεφορτωθούν. Η ίδια δικαιολογία: στο πάρκο, στη φυσική τους ζωή θα είναι ευτυχισμένα. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», λέει ο υπεύθυνος του πάρκου. «Οι άγριοι λαγοί του πάρκου τα καταφέρνουν, τα λαγουδάκια όμως δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης. Σκεφτείτε μόνο ότι στο πάρκο βρίσκουν καταφύγιο πολλά σαρκοβόρα ζώα και πουλιά για τα οποία τα κουνελάκια είναι η πιο εύκολη λεία.»

Για να προστατέψουν τα εγκαταλειμμένα κουνελάκια, οι αρχές του πάρκου έχουν περιφράξει μια περιοχή για την προσωρινή φύλαξη και φιλοξενία του. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και αυτός ο χώρος είναι ήδη υπερπλήρης.

Γι’ αυτό, αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες, κάντε μια βόλτα μέχρι το πάρκο Ζοσεφάτ, όπου πολλά εγκαταλειμμένα κουνελάκια περιμένουν ένα φιλόξενο σπίτι να τα θρέψει και να τα προστατέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου