Ads

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι σκύλοι νοιώθουν τον ανθρώπινο πόνο περισσότερο από τους συνανθρώπους μας



Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αυτός ο σκύλος έχει συναισθήματα και ότι συναισθάνεται τον πόνο του ανθρώπου;


Τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι ανταποκρίνονται στα συναισθήματά μας περισσότερο και από άλλους ανθρώπους ακόμη.

Αυτό που οι ζωόφιλοι πάντα γνώριζαν, ότι δηλαδή ο σκύλος τους συναισθάνεται τον πόνο τους, αποδεικνύεται τώρα και επιστημονικά. Έρευνα, της οποίας τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Animal Cognition, έδειξε ότι οι σκύλοι ανταποκρίνονται περισσότερο στα συναισθήματά μας από όλα τα άλλα ζωικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Είναι ικανοί να πλησιάσουν ξένους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση για να τους παρηγορήσουν, χωρίς να περιμένουν οποιαδήποτε υλική ανταμοιβή.


Η έρευνα, που διεξήχθη από γιατρούς του πανεπιστημίου Goldsmiths της Αγγλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι γλύφουν ανθρώπους που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση με τρόπο που δηλώνει ότι συναισθάνονται τον πόνο τους και θέλουν να τους ανακουφίσουν.

Οι Δρ Deborah Custance και Δρ Jenniver Mayer, και οι δυο από το Τμήμα Ψυχολογίας, έκαναν το εξής πείραμα για να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι σκύλοι ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές καταστάσεις των ανθρώπων. Δέκα οκτώ κατοικίδια σκυλιά διαφόρων ηλικιών και φυλών συνάντησαν τον άνθρωπό τους ή κάποιο άγνωστο οι οποίοι είτε προσποιούνταν ότι έκλαιγαν, είτε μουρμούριζαν με περίεργο τρόπο, είτε συνομιλούσαν κανονικά.

Πολύ περισσότεροι ήταν οι σκύλοι που πλησίασαν και άγγιξαν όσους έκλαιαν από ότι όσους μουρμούριζαν, ενώ κανένα σκυλί δεν ενδιαφέρθηκε για όσους απλώς συνομιλούσαν. Το ότι συναισθάνονταν τον πόνο αυτών που έκλαιαν το έδειξαν με την υποτακτική τους στάση και την προσπάθεια να ανακουφίσουν αυτόν που υπέφερε με το να τον αγγίζουν με τη μουσούδα τους και να τον γλύφουν.

Όπως εξήγησε η Δρ Custance το μουρμουρητό επελέγη γιατί ήταν μια ασυνήθιστη ανθρώπινη συμπεριφορά, που μπορούσε να προσελκύσει την περιέργεια των σκύλων. «Το γεγονός ότι ξεχώρισαν το μουρμουρητό από το κλάμα φανερώνει ότι η αντίδραση τους στο κλάμα δεν οφειλόταν σε απλή περιέργεια. Το κλάμα είχε πολύ μεγαλύτερη συναισθηματική σημασία για τους σκύλους και προκαλούσε πιο δυνατές αντιδράσεις από το μουρμουρητό», κατέληξε η Δρ Custance.

Ένα άλλο συμπέρασμα του πειράματος ήταν ότι τα σκυλιά αντιδρούσαν στο κλάμα με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από το αν αυτός που έκλαιε ήταν γνωστός ή άγνωστος. Το κίνητρό τους ήταν η συναισθηματική στήριξη του ανθρώπου. Το γεγονός ότι ο ξένος δεν τους είχε ανταμείψει με οποιοδήποτε τρόπο στο παρελθόν δεν είχε σημασία για αυτούς. Το κίνητρό τους ήταν αγνό και αλτρουιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου