Ads

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Δυο αρσενικά σκυλιά στο ίδιο σπίτι τσακώνονται




Πρόβλημα: Λοιπόν είμαι η Όλγα από Κέρκυρα και έχω πρόβλημα με τον ενός χρόνου σκύλο μου. Ο Βαλεντίνο είναι ένα πολύ όμορφο και γλυκό σκυλάκι, έλα όμως που δεν ακούει...και επιτίθεται στον 2ο αρσενικό που έχω σπίτι μου χωρίς λόγο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Έχει κάποιος συμβουλές; Θα χρειαζόμουν μια και γρήγορα πριν μάθει έτσι και δεν γλιτώσω ποτέ..θα το εκτιμούσα...!


Απάντηση: Η περίπτωσή σας είναι αρκετά συνηθισμένη. Ο Βαλεντίνο, ενόσω ήταν ακόμη κουτάβι, παραδεχόταν την ανωτερότητα του μεγαλύτερου σε ηλικία, και δεν υπήρχαν συγκρούσεις. Τώρα ο μικρός είναι ενός χρόνου, το επίπεδο των αρσενικών του ορμονών είναι στα ύψη και αρχίζει να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του άλλου. Ο άλλος αντιστέκεται και ακολουθούν καβγάδες.

Στον κόσμο των σκύλων υπάρχει ιεραρχία. Είναι ένα σύστημα που κληρονόμησαν από τους λύκους και είναι το σύστημα που τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς και ήρεμοι. Επομένως για να ηρεμήσουν τα πράγματα πρέπει πρώτα να εξακριβώσετε ποιος από τους δυο έχει την πιο δυνατή προσωπικότητα, είναι ο ηγέτης. Το επόμενο βήμα είναι να τον υποστηρίξετε δίνοντας του κάποια προτεραιότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με το να του βάζετε να φάει πρώτος, να τον χαϊδεύετε πρώτο, να του βάζετε το λουρί πριν από τον περίπατο πρώτο, να βγαίνει πριν από τον άλλο σκύλο από την πόρτα κλπ.

Το επόμενο πράγμα που έχει σημασία είναι να έχετε υπό τον έλεγχό σας εκείνα τα πράγματα για τα οποία τσακώνονται. Για παράδειγμα τα παιγνίδια τα έχετε εσείς και εσείς τους τα δίνετε για να παίξουν. Η τροφή είναι κάτω από το δικό σας έλεγχο. Εσείς αποφασίζετε πότε θα φάνε και ποιος θα φάει πρώτος και ποιος δεύτερος. Επίσης κοιμούνται χώρια σε μέρος που επιλέγετε εσείς. Είναι ευνόητο ότι στο «καλύτερο» μέρος θα κοιμηθεί ο πρώτος τη τάξει σκύλος. Με τον τρόπο αυτό οι αφορμές, οι σπινθήρες που ανάβουν τους καβγάδες λιγοστεύουν.

Το ότι δίνετε κάποιο προβάδισμα στον πιο δυνατό χαρακτήρα δεν σημαίνει ότι η δική σας θέση μειώνεται. Αντίθετα εσείς και τα άλλα μέλη της οικογένειας είστε οι αρχηγοί της ομάδας και αυτό πρέπει να τους το θυμίζετε με κάθε ευκαιρία. Θα πρέπει με μια σας λέξη να σταματούν τα γρυλλίσματα. Θα ξανακερδίσουν το ενδιαφέρον σας μόνο όταν ηρεμήσουν.

Συνήθως οι σκύλοι μετά από μια περίοδο έντασης και αντιπαράθεσης τα βρίσκουν. Ο ένας παραδέχεται την ανωτερότητα του άλλου και ζουν μαζί ευτυχισμένοι σαν μια οικογένεια χωρίς εντάσεις και σκυλοκαβγάδες. Εύχομαι και τα δικά σας σκυλιά να τα βρουν σύντομα και να επανέλθει η ηρεμία στο σπίτι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου