Ads

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ασθενής με Αλτσχάιμερ χαίρεται τη ζωή χάρη στον σκύλο του



Ο σκύλος Σαμ με τον Ρικ και τη σύζυγό του
Ένας άντρας 59 χρόνων να πάσχει από Αλτσχάιμερ δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, συμβαίνει  όμως. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Ρικ Φελπς στην πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Η απελπισία που ένιωσε στην αρχή και το άγχος που του προκαλούσε η αρρώστια του εξαφανίστηκαν πρόσφατα όταν συνδέθηκε με ένα σκύλο εργασίας, ένα γερμανικό ποιμενικό 14 μηνών. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ο σκύλος τού έκανε περισσότερο καλό από δυο χρόνια θεραπείας με φάρμακα.


Απαραίτητη παρουσία
Ο Ρικ κρίνει ότι η παρουσία του σκύλου του είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό και είναι ευγνώμων προς την οργάνωση DogWish που εκπαίδευσε τον σκύλο. Η οργάνωση αυτή ειδικεύεται στην εκπαίδευση σκυλιών για άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως είναι ο αυτισμός, το σύνδρομο Asperger  ή η κατάθλιψη. 

Ένας σκύλος όπως ο Σαμ στοιχίζει γύρω στις 6.000 ευρώ και ο Ρικ δεν είχε αυτή την οικονομική δυνατότητα. Δεν έμεινε όμως με σταυρωμένα τα χέρια. Δημιούργησε μια σελίδα στο διαδίκτυο όπου εξηγούσε με παρρησία το πρόβλημά του. Κάποιος φιλάνθρωπος, που κράτησε μέχρι τέλους την ανωνυμία του, συγκινήθηκε και κάλυψε τα έξοδα της αγοράς και της μεταφοράς του σκύλου.
 «Αυτός ο σκύλος έχει αλλάξει τη ζωή μου», λέει ο Ρικ. «Δεν με έχει θεραπεύσει και η βοήθειά του ήταν περισσότερο ψυχολογική. Η ποιότητα της ζωής μου όμως έχει βελτιωθεί σημαντικά»

 «Ένα θαύμα»
Προηγουμένως μια βόλτα στα καταστήματα ήταν πηγή τρομερού άγχους για τον Ρικ, που στο τέλος την απέφευγε, εκτός και αν ήταν υποχρεωμένος, να το κάνει. Με τον Σαμ στο πλευρό του δεν έχει πρόβλημα. Μέχρι και διακοπές με τα εγγόνια του μπόρεσε να πάει, κάτι που σταμάτησε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια.

 «Ήμουν τρομερά στρεσαρισμένος και αγχωμένος», δήλωσε. «Τώρα είναι σαν να έγινε θαύμα και δυσκολεύομαι ακόμη να το πιστέψω.» Ο Σαμ μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τον άνθρωπό του: τον βοηθά να εντοπίσει το αυτοκίνητό του σε έναν χώρο στάθμευσης, τον θυμίζει να πάρει τα χάπια του, τον οδηγεί  πίσω στο σπίτι του κάθε φορά που κινδυνεύει να χαθεί και τον προειδοποιεί όταν η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για κάποιον λόγο.

Υστερόγραφο: Το πιο πάνω κείμενο άργησε μια μέρα. Η παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ ήταν χθες. Μικρό το λάθος, συγχωρέστε μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου