Ads

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τετράποδη επιστροφή από τις διακοπές στην πραγματικότητα



Ο κτηνίατρος μας συμβουλεύει

Πάντα μετά από περίοδο διακοπών, οι ρυθμοί μας είναι νωχελικοί και τα αντανακλαστικά μας επανέρχονται προοδευτικά. Τα κατοικίδια μας όμως έχουν τις ίδιες ανάγκες. Ένα καλογραμμένο βιβλιάριο υγείας , πάντα μας ξαναβάζει σε σειρά…


Πρώτα απ’ όλα κοιτάμε την ημερομηνία επανεμβολιασμού του σκύλου ή της γάτας μας. Είναι θέμα δημόσιας υγείας αφού μεταξύ άλλων εμβολιάζουμε και για λύσσα και για λεπτοσπείρωση (το σκύλο μας), νόσοι που αφορούν άμεσα και τον άνθρωπο.

Η ενδοαποπαρασίτωση του κατοικίδιου μας πρέπει να γίνεται ισόβια. Πολλά από τα σκουλήκια του εντέρου μεταδίδονται και σ’ εμάς. Φυσικά ο εχινόκοκκος καλά κρατεί ακόμα στα χωριά μας , οπότε ειδικά στην επαρχία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια βρίσκονται σε έξαρση άνοιξη και φθινόπωρο. Τότε , που εκτός από υψηλή θερμοκρασία έχουμε και υψηλά ποσοστά υγρασίας (βροχές). Συνεπώς η πρόληψη δε σταματά, σπρέι , αμπούλες και κολάρα εξακολουθούν να μας δίνουν λύσεις σ αυτό το σημαντικό κομμάτι πρόληψης.

Η λεϊσμανίαση έχει μέσα στη χρονιά δυο εξάρσεις (όσον αφορά τον πληθυσμό της σκνίπας που την μεταδίδει). Η πρώτη είναι την άνοιξη και η δεύτερη και σημαντικότερη το φθινόπωρο. Άρα , επιστρέφοντας πρέπει να εντείνουμε τα μέτρα πρόληψης (λουράκι-αμπούλα-εμβόλιο για λεϊσμανίαση ).

Όσον αφορά τη διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) , θυμόμαστε πάντα την μηνιαία χορήγηση του χαπιού ή πιο εύκολα , την ετήσια αντιπαρασιτική ένεση που προλαμβάνει τη νόσο.

Τέλος , όσον αφορά το διατροφικό κομμάτι, επιστροφή σημαίνει και «τάξη» στις διατροφικές συνήθειες του κατοικίδιου μας , δηλαδή μια σωστή , ισορροπημένη και με πρόγραμμα διατροφή!

Βασίλης Φωτίου Κτηνίατρος MSc, Κτηνιατρικό Κέντρο, Γεωργιάδου 10, Λάρισα, Τηλ.  2410-532470

Diagnovet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου