Ads

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στην επιστροφή στο σπίτι από τη βόλτα χοροπηδά και δαγκώνει το λουρί με λύσσα



Πρόβλημα: Tο 16 μηνών Καυκάσου που έχω, στη βόλτα, στην επιστροφή προς το σπίτι, αρχίζει να χοροπηδά και να δαγκώνει το λουρί με λύσσα. Mόλις μπούμε στο σπίτι, αλλάζει εντελώς, σαν να μην συνέβη τίποτα.

Απάντηση: Είναι φανερό ότι αυτό που θέλει να σας πει ο σκύλος σας είναι ότι του άρεσε η βόλτα και θα ήθελε πολύ να συνεχίσει και να μην επιστρέψει στο σπίτι. Ως εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που επιμένει τόσο πολύ ώστε να γίνεται ενοχλητικός. 


Μια ιδέα είναι ο περίπατος να μεγαλώσει και να διαρκεί περισσότερο. Αμφιβάλλω όμως αν αυτό θα λύσει το πρόβλημα, γιατί η ρίζα του είναι το γεγονός ότι ο σκύλος σας πιστεύει ότι έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται με τον τρόπο που το κάνει. Με άλλα λόγια αυτό υποδηλώνει ότι δεν έχετε απόλυτο έλεγχο του σκύλου σας ή ότι ο σκύλος αμφισβητεί το γεγονός ότι είστε ο αρχηγός της οικογένειας.

Επομένως από αύριο γυρίζουμε σελίδα. Από την αρχή της βόλτας κάνετε διάφορες ασκήσεις για να εμπεδώσετε την ηγετική σας θέση. Ακολουθείτε μια διαδρομή διαφορετική από την καθημερινή, σταματάτε, ξεκινάτε, κάνετε στροφές εκεί που δεν το περιμένει. Το κάνετε με κέφι και ενθουσιασμό και κάθε φορά που σας ακολουθεί του λέτε ένα μπράβο και του δίνετε μια λιχουδιά.

Όταν πλησιάσετε το σπίτι, το λουρί γίνεται πιο κοντό και τον διορθώνετε με το παραμικρό που πάει να ξεφύγει από τον έλεγχό σας. Φυσικά τον ανταμείβετε κάθε φορά που είναι πειθαρχημένος και σας ακολουθεί. Είναι πολύ σημαντικό να μην τον αφήσετε να αρχίσει τις έντονες διαμαρτυρίες. Δεν πρέπει να υποχωρήσετε με κανένα τρόπο γιατί ο σκύλος σας θα το θεωρήσει αδυναμία και θα το θυμάται για πάντα.

Οι φωνές και οι βίαιες αντιδράσεις μόνο χειροτερεύουν την κατάσταση. Μια ελαφριά και αποφασιστική κίνηση στην αρχή-αρχή είναι πιο αποτελεσματική. Συνεχίζετε με βήμα χαρούμενο, σταθερό και αποφασιστικό την πορεία σας προς το σπίτι. Στο τέλος ο σκύλος σας θα πεισθεί ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και ότι το τελευταίο μέρος της βόλτας είναι όπως και το προηγούμενο.

Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου