Ads

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Άνθρωπος και σκύλος, μαζί επιβίωσαν, μαζί αναπτύχθηκαν

υτό το ιστολόγιοΜε σύνδεση από εδώEdit This MenuαααασσσσσσΓια περισσότερα από 32.000 χρόνια, τα σκυλιά ήταν οι πιστοί σύντροφοι των ανθρώπων, που ζούσαν, έτρωγαν και ανέπνεαν δίπλα από αυτούς, ενόσω αυτοί μετατρέπονταν από κάτοικοι των σπηλαίων σε οικοδόμους οικισμών.
Ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος εξελισσόταν, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ, ο πιο στενός μας συγγενής και ανταγωνιστής μας όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, ο οποίος ζούσε στη σημερινή Ευρώπη για περίπου 250.000 χρόνια, εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με μια Αμερικανίδα ανθρωπολόγο, τα δύο αυτά γεγονότα,δηλαδή η εξαφάνιση του Νεάντερταλ και το πέρασμα από τη χρήση σπηλαίων στη χρήση σπιτιών, συνδέονται άμεσα με τη στενή σχέση που ανέπτυξε ο άνθρωπος με τους σκύλους.


Σχέση αλληλεξάρτησης
Όπως αναφέρει η Πατ Σίπμαν, ειδική στην ταφονομία και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Πεν Στέιτ, τα πλεονεκτήματα της εξημέρωσης του σκύλου ήταν εξαιρετικά θεμελιώδη για τη δική μας εξέλιξη. Η δρ Σίπμαν ανέλυσε απολιθωμένα οστά σκύλων από την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου ο σύγχρονος άνθρωπος και ο Νεάντερταλ συνυπήρχαν.
Η έρευνα εστίασε στις σχέσεις των πρώιμων «καλύτερων φίλων» του ανθρώπου με τους πρώτους ανθρώπους, οι οποίοι έφτιαχναν κοσμήματα με δόντια σκύλων. Σύμφωνα με την επιστήμονα, αυτό ήταν μια ένδειξη λατρείας και αγάπης προς τους σκύλους. Μάλιστα σε ορισμένες σπηλιές υπάρχουν χαραγμένες εικόνες σκύλων, από τις οποίες φαίνεται ότι οι άνθρωποι μεταχειρίζονταν τα ζώα με σεβασμό.
Τα σκυλιά της περιόδου εκείνης ήταν τεράστια, με το πιο μικροκαμωμένο να έχει τουλάχιστον το μέγεθος γερμανικού ποιμενικού. Εξαιτίας αυτού, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «υποζύγια», που μετέφεραν τα πτώματα ζώων και προμήθειες από τόπο σε τόπο, αφήνοντας τους ανθρώπους να διατηρούν τις δυνάμεις τους για το κυνήγι. Σε αντάλλαγμα, τα ζώα «κέρδιζαν» ζεστασιά, τροφή και συντροφιά.
Επικοινωνία με τα μάτια
Οι σκύλοι είναι πιθανόν επίσης να έχουν επηρεάσει και τον τρόπο που επικοινωνούμε, καθώς οι άνθρωποι και τα σκυλιά είναι τα μόνα ζώα που έχουν μεγάλο τμήμα του λευκού χρώματος των ματιών, κάτι που εξυπηρετεί στην παρακολούθηση του βλέμματος κάποιο άλλου ατόμου. Αυτό δεν έχει βρεθεί σε άλλα είδη, και εικάζεται ότι, καθώς η σχέση ανθρώπου σκύλου εξελισσόταν, μάθαμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις μη λεκτικές νύξεις πιο συχνά.
Ως εκ τούτου, ο σκύλος ήταν ένα από τα πρώτα «εργαλεία» που χρησιμοποίησε η ανθρωπότητα. Και σε αυτές τις πρώτες μέρες, όπου κάθε πλεονέκτημα ήταν απαραίτητο για την επιβίωση του σύγχρονου ανθρώπου, ο Νεάντερταλ απλώς δεν ήταν σε θέση να τα βάλει με το νέο είδος.
«Η παρουσία των ζώων, και ειδικότερα των σκύλων, κατά τη διάρκεια της εξέλιξή μας σε Homo Sapiens δεν ήταν τυχαία. Ήταν απαραίτητη στη διαδικασία αυτή», υποστηρίζει η Σίπμαν.
 ΠΗΓΗ: Εφημερίδες ΠΟΛΙΤΗΣ και DAILY MAIL

1 σχόλιο: