Ads

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Μπόμπι, ο σκύλος ήρωας της Σκοτίας



Άγαλμα του Μπόμπι
Πιστός σκύλος έμεινε δίπλα στον τάφο του κυρίου του για 14 χρόνια. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στο Εδιμβούργο από το 1872 που πέθανε. 


Όταν ο αστυνομικός Τζον Γκρέι από το Εδιμβούργο πέθανε, η σορός του ετάφη στο κοιμητήριο που βρισκόταν στην αυλή της εκκλησίας Γκρέιφραϊαρς. Την επομένη ο κηπουρός της εκκλησίας βρήκε τον σκύλο του αποθανόντος να κάθεται πάνω στον τάφο του. Τον έδιωξε, γιατί οι κανονισμοί απαγόρευαν την παρουσία σκύλων στο κοιμητήριο.



Ο σκύλος, όμως, που τον φώναζαν Μπόμπι, δεν το έβαλε κάτω και με την πρώτη ευκαιρία επέστρεψε στον τάφο του ανθρώπου του. Ο κηπουρός εντυπωσιάστηκε από την επιμονή του σκύλου και τον άφησε ανενόχλητο. Σύντομα ο Μπόμπι έκαμε και άλλους φίλους οι οποίοι, άλλος λίγο και άλλος πολύ, του έφερναν φαγητό και νερό. Λέγεται, μάλιστα, ότι στη μία το μεσημέρι όταν ακουγόταν ο κρότος από την εκπυρσοκρότηση του κανονιού στο φρούριο του Εδιμβούργου, ο Μπόμπι πήγαινε σε ένα κοντινό καφέ, όπου του πρόσφεραν το ζεστό γεύμα της ημέρας.


Παιδιά και σκυλιά τιμούν τη μνήμη του Μπόμπι στη φετινή εκδήλωση προς τιμή του
Τα βάσανα όμως δεν τέλειωσαν για τον Μπόμπι. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του κυρίου του, ένας νέος κανονισμός σχετικά με την ιδιοκτησία σκύλου ψηφίστηκε, με αποτέλεσμα ο σκύλος να απειλείται με θάνατο γιατί δεν είχε νόμιμο ιδιοκτήτη. Ο Μπόμπι, που είχε εν τω μεταξύ γίνει πολύ δημοφιλής, βρήκε σύμμαχό του τον δήμαρχο της πόλης που του έδωσε τα απαραίτητο πιστοποιητικό εγγραφής και το περιλαίμιο με το όνομά του. Αυτό το τελευταίο με την κούπα του εκτίθενται στο μουσείο του Εδιμβούργου. Το επιχείρημα του δημάρχου ήταν ότι ο Μπόμπι ανήκε στην πόλη και ότι η πόλη όφειλε να τον προστατέψει και να τον νομιμοποιήσει.


Ο Μπόμπι δεν είναι ο μόνος σκύλος που εκδήλωσε με αυτόν τον τρόπο πίστη και αφοσίωση στον κύριό του. Είναι όμως ο πρώτος στη νεότερη ιστορία που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, που έγινε σύμβολο πίστης και αφοσίωσης. Πολλοί είναι οι επισκέπτες του Εδιμβούργου που επισκέπτονται το τάφο του και τα μνημεία που ανεγέρθηκαν εκεί. Κάθε χρόνο στις 14 Ιανουαρίου, επέτειο του θανάτου του οργανώνεται μια σεμνή τελετή προς τιμήν του. Φέτος είχαμε και την πρώτη εκτέλεση ενός νέου τραγουδιού για τον Μπόμπι. Στην πλάκα που είναι στον τάφο του είναι χαραγμένη η εξής επιγραφή: «Η πίστη και η αφοσίωσή του ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας».


1 σχόλιο: