Ads

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Απαγόρευση εισαγωγής όλων των εξωτικών ζώων εξετάζει η ΕΕ

"Επιστήμονες ζητούν την απαγόρευση όλων των εξωτικών ζώων σε όλη την επικράτεια της ΕΕ για την προστασία της καλής διαβίωσης των ζώων, της δημόσια υγείας και της βιοποικιλότητας

Μια νέα ανεξάρτητη επιστημονική έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα, έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση σχετικά με τις εξωτικές αγορές κατοικίδιων ζώων για την προστασία της καλής διαβίωσης των ζώων, τη δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα. Η έκθεση, που ανατέθηκε από τον Οργανισμό Προστασίας των Ζώων, την Διεθνή Οργάνωση Διάσωσης Ζώων, την Ευρωομάδα για τα ζώα και άλλες ευρωπαϊκές ομάδες προστασίας των
ζώων.
Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην Ευρωβουλευτή Keith Taylor και την βουλευτή Caroline Lucas.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν τα είδη των αμφιβίων και ερπετών σε όλες τις αγορές της ΕΕ και πραγματοποίησε επί τόπου ελέγχους όπως στην Βρετανία, την Ισπανία και την Γερμανία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιστήμονες επισκέφθηκαν το Doncaster Dome στις 18 Σεπτεμβρίου 2011 όπου οι επιστήμονες παρατήρησαν έντονο στρες και σχετίζεται με συμπεριφορές που παρατηρούνται συχνά στα ζώα τα οποία οι  όροι και η θεραπεία τους ‘ισοδυναμεί με κακοποίηση των ζώων’.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Ερπετά και αμφίβια φέρουν συνήθως τα μικρόβια που μολύνουν το ευρύτερο περιβάλλον τους και, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως να εξαπλωθεί σε ανθρώπους με δυνατότητα να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Τα μη ιθαγενή άγρια ζώα δήλωσε η Ευρωβουλευτής κα Keith Taylor τα οποία διατίθενται προς πώληση ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες και αποτελούν πλέον μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει επί του παρόντος μέτρα για την αντιμετώπιση των ξενικών ειδών.
Αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη. Το Υπουργείο Γεωργίας τι κάνει. Γιατί συνεχίζει να εκδίδει άδειες για εισαγωγή ζώων στην Κύπρο και ιδιαίτερα εξωτικών και άλλων τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με το περιβάλλον της Κύπρου; Πότε θα μάθουμε τελικά ως κράτος ότι θα πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία και όχι να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά.
Η κατάσταση χρήζει άμεσης διερεύνησης και να παρθούν άμεσα αποφάσεις πριν είναι αργά."

Σημερινό ανακοινωθέν του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

6 σχόλια:

  1. Συμφωνούμε απόλυτα και μπράβο στον κ. Κυριάκο τον ιδρυτή της ARC kivotos που παλεύει για αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dr Glykeritsa, panta me ena kalo logo! akoma kai gia tous..... garous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kai fysika sygxarhthria sthn ARC kivotos kai ta melh ths!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διευκρινίζεται ότι η πιο πάνω ανακοίνωση μας ήρθε μεν από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αλλλά συνετάχθη στις Βρυξέλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή