Ads

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Πίθηκοι με προσωπικότητα


Τελικά δεν είναι απλά ιδέα μας ότι οι πίθηκοι κάποτε συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου


Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι χιμπατζήδες και οι ουρακοτάγκοι έχουν προσωπικότητες, οι οποίες μάλιστα είναι σχεδόν τόσο περίπλοκες όσο και οι δικές μας, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το γονιδίωμα του κοινού χιμπατζή είναι κατά ένα 98% ίδιο με το δικό μας, κάτι που καθιστά το συγκεκριμένο είδος τον πιο κοντινό συγγενή μας αλλά και το πιο έξυπνο μη ανθρώπινο είδος, τουλάχιστον βάσει των δικών μας κριτηρίων. Η τάση μας όμως να βλέπουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα πρόσωπα και τη συμπεριφορά τους εθεωρείτο μέχρι τώρα πως ήταν μια απλή ακούσια ψευδαίσθηση.

Κοινωνικά προβλήματα
Οι χιμπατζήδες έχουν τα ίδια κοινωνικά προβλήματα που έχουμε κι εμείς», εξηγεί ο Μαρκ Άνταμς, φοιτητής διδακτορικού ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας που περιλαμβάνει φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία και από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Θέλουν να κάνουν φίλους, να βρουν συντρόφους και να αυξήσουν την κοινωνική τους θέση», εξηγεί.
Οι ερευνητές αναζήτησαν σημάδια πέντε χαρακτηριστικών: νευρώσεις, εξωστρέφεια, περιέργεια, καλοσύνη και ευσυνειδησία. Συνολικά 230 συμμετέχοντες που εργάζονται μελετώντας χιμπατζήδες και ουρακοτάγκους σε ζωολογικούς κήπους και ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, κλήθηκαν να καταγράψουν μια σειρά από στοιχεία για κάθε πίθηκο.

Χωρίς προκαταλήψεις
Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 40 με 50 συμπεριφορές ενδεικτικές συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Οι παρατηρητές καλούνταν να εκτιμήσουν το κατά πόσο ο κάθε πίθηκος επιδείκνυε το κάθε χαρακτηριστικό σε μια κλίμακα από το ένα μέχρι το επτά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις απαντήσεις έτσι ώστε να καθορίσουν τις ιδέες που οι ίδιοι οι παρατηρητές είχαν για την έννοια της προσωπικότητας, και ακολούθως, χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη τεχνική στατιστική, εξέταζαν τα αποτελέσματα εκ νέου αφαιρώντας τις «προκαταλήψεις» αυτές.
«Ανακαλύψαμε πως δεν υπήρχε διαφορά στα αποτελέσματα είτε λαμβάναμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε παρατηρητή είτε όχι», είπε ο Άνταμς στο BBC Nature. «Αυτό υποδεικνύει πως οι παρατηρητές δεν επηρεάστηκαν από τις δικές τους ιδέες».
Η προσωπικότητα των χιμπατζήδων φαίνεται να είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπων, υποστήριξε βάσει των αποτελεσμάτων και ο δρ Αλεξάντερ Ουάις, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

1 σχόλιο: