Ads

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Διακοπές με το κατοικίδιό σας



Όταν σκεφτόμαστε τις διακοπές μας, είναι φυσικό, εκτός των άλλων, να μας απασχολήσει το ερώτημα «Τι γίνεται με το κατοικίδιό μας;». Μια λύση είναι να το πάρουμε μαζί μας. Μια άλλη είναι να το αφήσουμε πίσω, στο σπίτι μας, σε σπίτι φίλων ή συγγενών, σε πανσιόν  κλπ. Οι δυο αυτές πιθανές αποφάσεις έχουν και τα υπέρ και τα κατά. Σήμερα δημοσιεύουμε ένα κείμενο που βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να πάμε διακοπές με το κατοικίδιό μας. Αύριο θα δημοσιεύσουμε ένα άλλο κείμενο που εκθέτει τους κινδύνους που εγκυμονεί το ταξίδι και οι διακοπές με το ζωάκι μας. Αυτά όλα είναι μεν χρήσιμα, αλλά κατ’ ανάγκην γενικά. Εσείς, που είστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και οι μόνοι που γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσής σας, μπορείτε να πάρετε την καλύτερη υπό τις περιστάσεις απόφαση για τις διακοπές σας. Εμείς απλώς σας δίνουμε κάποιες πληροφορίες για ενημέρωση και προβληματισμό.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να αποχωριστούν το κατοικίδιό τους στις διακοπές. Ούτε μπορούν να το αφήσουν σε κάποιο φίλο ή ξενοδοχείο ζώων. Γιατί να το αφήσετε πίσω, όμως; Πάρτε το μαζί σας! Οι διακοπές δεν συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο ούτε για τη μεταφορά, ούτε για τη διαμονή.


Για τους πρωτάρηδες «γονείς», ο συνδυασμός διακοπές και κατοικίδιο φαντάζει δύσκολος, ίσως και ασυμβίβαστος. Η αγάπη όμως γι αυτό μπορεί να νικήσει φόβους και αναστολές και να διαπιστώσουν όλοι ότι μπορούν να περάσουν και τις διακοπές μαζί, ίσως διασκεδάζοντας περισσότερο από ό,τι συνήθως.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι απαγορευτικά για τα ζώα αν ακολουθήσει κανείς κάποιους απλούς κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Ακόμη και το αεροπλάνο για πτήσεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Όσο για το κατάλυμα υπάρχουν όλο και περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα που δέχονται ζώα.

Στα αεροπορικά ταξίδια τα μικρά ζώα που ζυγίζουν έως 8 κιλά μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους. Αρκεί να είναι ενημερωμένη η αεροπορική εταιρεία και ο ιδιοκτήτης να διαθέτει ειδικό κλουβί μεταφοράς του κατοικίδιου. Εάν το βάρος του ζώου είναι μεγαλύτερο τότε ταξιδεύει με τις αποσκευές.
Στα πλοία τα πράγματα είναι πιο απλά αφού όσο κι αν ζυγίζει το ζώο μπορεί να ταξιδέψει μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Θεωρητικά οι σκύλοι πρέπει να ταξιδεύουν σε ειδικά κλουβιά στα καταστρώματα των πλοίων.
Σε τρένα και λεωφορεία, η μεταφορά επιτρέπεται μόνο μέσα στα ειδικά κλουβιά. Για να ταξιδέψει κάποιος με το κατοικίδιό του σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να του βγάλει διαβατήριο.

«Το ζώο θα πρέπει να έχει την ειδική ηλεκτρονική ταυτότητα, τσιπ εντοπισμού, και να είναι πλήρως εμβολιασμένο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνίατρος Σωτήρης Πούλος. Επίσης μία εβδομάδα πριν ταξιδέψει θα πρέπει να έχει υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, τόσο για ενδοπαράσιτα όσο και για εξωπαράσιτα, αλλά και σε κλινική εξέταση όπως προβλέπεται στο διαβατήριο του ζώου. Μερικές χώρες, όπως η Κύπρος, απαιτούν προηγούμενο εμβολιασμό εναντίον της λύσσας.

Η δική μας συμβουλή είναι να επικοινωνείτε πάντα με την εταιρεία μεταφορών και να ζητάτε εκ των προτέρων διευκρινίσεις για τη δική σας περίπτωση. Εκτός του ότι οι κανονισμοί διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, συμβαίνει μερικές φορές είτε να μην εφαρμόζονται κατά γράμμα είτε να έχουν αλλάξει εν τω μεταξύ. 

Καλό ταξίδι και καλές διακοπές!

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. ελλιπεστατο το αρθρο ! στα κτελ ο σκυλος που μπορει να μπει σε καλαθακι ταξιδευει κανονικα μαζι σας . μη δεχτει κανεις να μπει στις αποσκευες , εχουν πεθανει δεκαδες σκυλια απο ασφυξια . υπαρχει σχετικος νομος . μερικα κτελ κανουν τη παπια , να επιμενετε . στο πλοιο επισης δεν ειστε υποχρεωμενοι να βαλετε το σκυλο στα ειδικα κλουβια που συνηθως ειναι σε αθλιο μερος μεσα στη φασαρια της μηχανης και του φουγαρου. μπορει να ταξιδεψει μαζι σας στο καταστρωμα ομως οχι μεσα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pantos opos kai na to kanoume ta zoakia tha taleiporithoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περισσότερο παραπλανητική είναι η φωτο που συνοδεύει το άρθρο. Σε ποιά παραλία μπορεί να σας συνοδεύσει ο σκύλος σας? Πρακτικά σε καμιά, με βάση τον κανονισμό λιμένων του ΛΣ που είναι σε ισχύ οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν το ψιλό ή το χοντρό τους στη θάλασσα όπου κολυμπούν εκατοντάδες άλλοι, αλλά αν ο σκύλος σας τολμήσει και βάλει έστω μια πατούσα στη θάλασσα, μαύρο φίδι που σας έφαγε!! Έχω γίνει μάρτυρας επικού καυγά γιατί ένα ταλαίπωρο γιορκσάιρ μπήκε στο νερό!! Ακόμη και σε μια ερημική παραλία αν βρείτε (ψάχνω εδώ και χρόνια...) μόλις εμφανιστεί δεύτερο άτομο, ο σκύλος σας είναι υποχρεωμένος να βγεί από το νερό πάραυτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζω στην Κύπρο, όπου υπάρχουν παραλίες για σκύλους καθορισμένες από νόμο. Είναι λίγες, απότομες, απρόσιτες, χωρίς διευκολύνσεις. Υπάρχουν όμως. Μέχρι τώρα πίστευα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, χάρη στη γενικότητα του νόμου, ήταν πιο λογική και πιο καλή. Απ' ό,τι φαίνεται έχουμε όλοι πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρις ότου διασφαλίσουμε τα βασικά μας (ημών και των σκύλων φυσικά) δικαιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή