Ads

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Αγάπη και γνώση οδηγούν στην ευτυχία



Όταν βάζουμε στο σπίτι μας ένα σκυλάκι, οι προθέσεις είναι πάντα καλές. Τα προβλήματα όμως δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Τις περισσότερες φορές είναι μικρά και παροδικά και αντιμετωπίζονται με αμοιβαία προσαρμογή του τρόπου ζωής της ανθρώπινης οικογένειας και του σκυλιού. Το σκυλάκι, για παράδειγμα, ήρθε στο σπίτι με απαίτηση των παιδιών, στη συνέχεια όμως είναι ο μπαμπάς που το βγάζει βόλτα για να ανακουφιστεί. 

Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το καλύτερο για τις δύο πλευρές. Πολλές φορές το πρόβλημα «λύνεται» εις βάρος του τετράποδου. Όταν το σκυλάκι εξοριστεί σε περιορισμένο χώρο της αυλής του σπιτιού, το σπίτι μένει καθαρό, αλλά το σκυλάκι μας, αντί μέλος, γίνεται αιχμάλωτο της οικογένειας. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις όπου τα προβλήματα παίρνουν διαστάσεις και δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε: περιορίσαμε το σκυλί στην αυλή, αλλά αυτό συνεχίζει να γαβγίζει επίμονα και οι γείτονες ενοχλούνται. 


Αν ξεχάσουμε για λίγο τους καθαρά κληρονομικούς και ιατρικούς παράγοντες, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η συγκατοίκηση με ένα τετράποδο δεν είναι πάντα ευτυχής. Ο ένας λόγος έχει να κάνει με τη δική μας λιποψυχία. Είτε ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον μας εξαντλούνται σιγά-σιγά, είτε συνειδητοποιούμε ότι ένα σκυλάκι θέλει περισσότερο χρόνο και φροντίδα από ό,τι υπολογίσαμε πριν το βάλουμε στο σπίτι μας. 

Ο δεύτερος λόγος οφείλεται στην ελλιπή γνώση και τις εσφαλμένες ιδέες που έχουμε σχετικά με την ψυχολογία των σκύλων.  Οι προθέσεις μας ήταν και παραμένουν καλές, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα ούτε και τι πρέπει να κάνουμε για να το διορθώσουμε. Πολλές φορές με τη συμπεριφορά μας δημιουργούμε το πρόβλημα ή το επιδεινώνουμε. Το σκυλάκι μας δεν έφαγε όλο το φαγητό του. Τη επομένη προσθέτουμε στην ξηρή τροφή μεζεδάκια που του αρέσουν και του αφήνουμε το πιάτο όση ώρα θέλει. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνουμε το σκυλάκι μας να μην τρώει όλο το φαγητό του αμέσως και να μην τρώει καθόλου ξηρή τροφή. Άλλο παράδειγμα, επειδή το σκυλάκι μας φοβάται το ταξίδι με αυτοκίνητο, το παίρνουμε στα γόνατά μας κάθε φορά που  μπαίνουμε σε αυτοκίνητο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε το φόβο του, γιατί την παρηγοριά την εκλαμβάνει ως δικαίωση των φόβων του. Λιποψυχία και άγνοια λοιπόν εκτρέφουν, διαιωνίζουν ή ακόμη επιτείνουν τα πλείστα προβλήματα συμπεριφοράς

Το δίδαγμα από όλα αυτά μπορεί να συνοψιστεί σε δυο λέξεις: Αγάπη και γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου