Ads

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ο Πρίγκιπας εκαιδεύεται στο "φέρ' το"


Κουτάβι Εληνικού Ποιμενικού

Ερώτηση: Πότε και πως μαθαίνουμε ένα κουτάβι το "πάρ' το ή φέρ' το";;
 Ο Πρίγκιπάς μου γίνεται 5 μηνών στις 20-06 και είναι ελληνικός ποιμενικός (έτσι μου λένε τουλάχιστον, αλλά είναι το τελευταίο που με απασχολεί αν είναι γνήσιος ή όχι.)
 Ευχαριστώ για το χρόνο σας.


Απάντηση: Πάρτε δύο μπάλες του τένις ή δύο κομμάτια ξύλο ή δύο οποιαδήποτε από τα παιγνίδια του και λίγα κομματάκια τροφή. Βγείτε έξω στην αυλή ή σε χώρο περιφραγμένο. Δείξτε του την μπάλα και μετά ρίξτε τη μερικά μέτρα πιο κάτω. Σκοπός είναι ο σκύλος να τρέξει προς την μπάλα, να την αρπάξει στο στόμα, να σας τη φέρει και να την αφήσει στο χέρι σας. Επαινείτε και επιβραβεύετε πάντα το σκύλο σας με τροφή και λόγια, ανεξάρτητα από το πόσο καλά έχει εκτελέσει την εντολή σας. Για να τον βοηθήσετε να προοδεύσει, γίνετε όλο και πιο απαιτητικός, μέχρις ότου εκτελέσει πλήρως την εντολή και αφήσει την μπάλα στο χέρι σας. Αν για παράδειγμα την πρώτη μέρα τρέξει προς την μπάλα, τη μυριστεί, αλλά δεν τη βάλει στο στόμα, τον ανταμείβετε για το ενδιαφέρον που έδειξε για την μπάλα. Όταν κάποια στιγμή βάλει την μπάλα στο στόμα, η επιβράβευσή σας δίνεται μόνο όταν βάλει την μπάλα στο στόμα και όχι γιατί έδειξε ενδιαφέρον.  Συνεχίζετε με τον τρόπο αυτό, ώσπου στο τέλος τον ανταμείβετε μόνο όταν εκτελέσει με ενθουσιασμό και άψογα την εντολή «φέρ' το».

Θα υπάρξουν φορές που ο σκύλος θα πάρει την μπάλα αλλά δεν θα σας τη φέρει αμέσως. Εδώ είναι που μπαίνει στο παιγνίδι η δεύτερη μπάλα. Αντί να του φωνάζετε να σας τη φέρει ή να τρέχετε πίσω του να του την πάρετε, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ρίξτε τη δεύτερη μπάλα. Αυτή η κίνηση είναι πολύ σημαντική, γιατί αποδεικνύετε ότι εσείς είστε ο κυρίαρχος του παιγνιδιού, ότι η πρώτη μπάλα που τόσο πεισματικά θέλει να κρατήσει δεν είναι τίποτα μοναδικό, εφόσον υπάρχει και δεύτερη.

Καλή επιτυχία! Και να χαίρεστε τον πρίγκιπά σας, όποια και να είναι η καταγωγή του!

1 σχόλιο: