Ads

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Τα παιδιά στην Ελλάδα αγαπούν τα ζώα συντροφιάς



Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα μελέτης που συμπληρώθηκε πρόσφατα από την Carol McBeth. Η μελέτη διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και σε δυο ελληνικά νησιά (την Ικαρία και τη Ζάκυνθο) με σκοπό την κατανόηση της συμπεριφοράς των παιδιών, ηλικίας 10 ως 16 χρόνων, προς τα ζώα συντροφιάς και τις εμπειρίες τους ως προς την ιδιοκτησία κατοικίδιου ζώου. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε γάτους και σκύλους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά γιατί επιβεβαιώνουν πως τα παιδιά, άσχετα από το αν ζουν σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή σε μια επαρχιακή περιοχή, έχουν ουσιαστικό κίνητρο να μεταχειρίζονται τα ζώα καλά και να σέβονται τη ζωή των ζώων. Οι απαντήσεις αποκάλυψαν μια υψηλά θετική στάση προς τα σκυλιά, με ποσοστό 94%, από το σύνολο των παιδιών που ερωτήθηκαν να δηλώνουν πως τους αρέσουν τα σκυλιά. Αυτοί που δεν συμπαθούν τα σκυλιά πρόβαλαν σαν λόγους ότι τα φοβούνται (3/4 των απαντήσεων) ή ότι είναι βρώμικα (1/4 των απαντήσεων).

Οι γάτες αποδείχτηκαν να είναι πολύ λιγότερο δημοφιλείς από ό,τι τα σκυλιά, με ένα υψηλότερο ποσοστό (23%) των παιδιών που ερωτήθηκαν να εκφράζουν μια αντιπάθεια για τις γάτες. Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για αυτή την απέχθεια για τις γάτες συμπεριλαμβανόταν η πίστη ότι είναι «βρώμικες» (68%), ο φόβος (11%), καθώς και οι ιδέες περί κινδύνων για την υγεία αλλά και ο χαρακτήρας των ζώων.

Η έρευνα περιέχει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, στα οποία θα αναφερθούμε στο μέλλον.

1 σχόλιο: