Ads

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Πώς να κάνω τις γάτες να δεχθούν ένα σκυλί στο σπίτι μου



Ερώτηση: Καλησπέρα. Έχω 2 γάτες και θελω να πάρω από το καταφύγιο της πόλης μου ένα σκυλάκι. Δεν ξέρω τον τρόπο να συμφιλιωθούν. Μήπως είναι μύθος αυτό το μίσος μεταξύ τους; Πως θα κάνω τις γάτες να δεχθούν ένα σκυλί;


Απάντηση: Όταν διάφοροι φίλοι μού αναγγέλλουν ότι σκέφτονται ή αποφάσισαν να πάρουν δεύτερο κατοικίδιο, τους απογοητεύω γιατί δεν συμμερίζομαι αμέσως τον ενθουσιασμό τους. Θέλω πρώτα να μάθω μερικά πράγματα και να σιγουρευτώ ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να υπάρξουν προβλήματα. Μαζί σας είμαι εξ αρχής πιο αισιόδοξος για δυο λόγους: ο πρώτος είναι ότι προβληματίζεστε από τώρα και ζητάτε να μάθετε περισσότερα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το σκυλάκι θα το πάρετε από καταφύγιο. Εκτός από το ηθικό σκέλος, υπάρχει ακόμη ένα πλεονέκτημα. Έχετε τους ανθρώπους του καταφυγίου που γνωρίζουν τα ζώα τους και οι οποίοι μπορούν  να σας συμβουλέψουν ποιο σκυλάκι είναι πιο κατάλληλο για την περίπτωσή σας. 

Σκύλοι και γάτες είναι πολύ διαφορετικά ζώα από πολλές απόψεις και μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Όταν ο σκύλος ξαπλώσει ανάσκελα, σας λέει ότι σας έχει εμπιστοσύνη, σας αγαπά και θα δεχόταν ευχαρίστως ένα χάδι στην κοιλιά. Όταν η γάτα πάρει παρόμοια στάση, σημαίνει ότι είναι έτοιμη να επιτεθεί. Με τον καιρό σκύλοι και γάτες μαθαίνουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου, ιδιαίτερα αν μεγαλώσουν μαζί. Όλοι μας, άνθρωποι και ζώα, προτιμούμε την ειρηνική συνύπαρξη από τις εντάσεις και τους καυγάδες. Γνωρίζετε, φαντάζομαι, πολλές περιπτώσεις όπου γάτοι και σκύλοι ζουν μαζί αρμονικά. Γνωρίζετε επίσης και πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου οι σχέσεις είναι «όπως το σκύλο με τη γάτα». Γι’ αυτό άλλωστε η απόκτηση ενός σκύλου, όταν έχετε ήδη γάτους, χρειάζεται προσοχή.

Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξετε είναι η ιδιοσυγκρασία των γάτων σας. Ποια είναι η στάση τους απέναντι στους σκύλους; Αν είναι επιθετικοί, σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσετε στην ένταξη του σκύλου με περισσότερη προσοχή και πιο αργά. Το δεύτερο που πρέπει να κοιτάξετε είναι πώς είναι οργανωμένη η ζωή των γάτων σας και αν υπάρχει χώρος για το σκύλο. Οι γάτοι έχουν την περιοχή τους,  στην οποία δεν πρέπει να έχει πρόσβαση ο σκύλος στην αρχή τουλάχιστον. Θα πρέπει επίσης ο σκύλος να μην έχει πρόσβαση στην τροφή και την τουαλέτα των γάτων. Πολλοί σκύλοι τρώνε την τροφή αλλά και τα περιττώματα των γάτων. 

Στην αρχή ο σκύλος δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τους γάτους. Θα πρέπει να περάσουν μερικές μέρες ώσπου ο σκύλος να συνηθίσει το σπίτι σας και να συνδεθεί μαζί σας. Σε ένα δεύτερο στάδιο παίρνετε ρούχα με τη μυρωδιά του σκύλου και τα βάζετε στο χώρο των γάτων. Κάνετε το ίδιο και με ρούχα με την μυρωδιά των γάτων. Εκτός από τη φωνή του σκύλου, οι γάτοι εξοικειώνονται τώρα και με τη μυρωδιά του σκύλου. Η πρώτη συνάντηση θα είναι σύντομη, στην παρουσία σας και υπό τον έλεγχό σας. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τους επιτρέψετε να τσακωθούν. Στη συνέχεια προχωρείτε σταδιακά στις συναντήσεις τους και στην ελεγχόμενη συμβίωση μέχρις ότου βεβαιωθείτε ότι οι μεν ανέχονται τον δε και τανάπαλιν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει μερικές μέρες ή μερικές βδομάδες. Μη βιάζεστε και χρησιμοποιήστε την κρίση σας. Σ’ όλο αυτό το διάστημα συνεχίζετε να φροντίζετε τους γάτους, όπως και προηγουμένως. Το ίδιο πρέπει να κάνετε όταν αρθούν οι περιορισμοί στις επαφές μεταξύ των δυο ειδών. Εννοείται ότι οι γάτοι θα έχουν  πάντα το δικό τους χώρο και ότι ο σκύλος δεν θα έχει πρόσβαση στο χώρο αυτό ή στο φαγητό και την τουαλέτα τους.

Πιστεύω ότι θα τα καταφέρετε και θα φτιάξετε μια διευρυμένη και, συνάμα, ευτυχισμένη οικογένεια.

1 σχόλιο: