Ads

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Η Ρόζα δεν ήθελε με τίποτα να εμφανιστεί στο χώρο που ήταν και το άλλο σκυλάκι και κρυβόταν στο δωμάτιο



 Πρόβλημα: Καλημέρα! Πριν από λίγο καιρό ανακάλυψα την σελίδα σας και την διαβάζω ανελλιπώς! Θα ήθελα την συμβουλή σας σε ένα θέμα. Εγώ και ο άντρας μου πριν 3 χρόνια αποκτήσαμε ένα malteze. Γενικά η Ρόζα μας δεν είναι το πιο κοινωνικό σκυλί στον κόσμο. Δεν έχει έρθει σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους και κυρίως δεν έχει έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά. Φοβάται. Μέχρι και πριν ένα χρόνο όταν φεύγαμε για διακοπές ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά που θα μας κρατούσε μακριά από το σπίτι για μέρες την αφήναμε στην αδερφή μου. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο η αδερφή μου συζεί με τον σύντροφό της.
Προβληματιστήκαμε για το που θα την αφήνουμε. Ο Σύντροφος της αδερφής μου πριν λίγες μέρες απέκτησε ένα ημίαιμο σκυλάκι που βρήκε κάποιος στην Κηφισίας. Η ράτσα του λένε ότι είναι μάλλον συνδυασμός πιτμπουλ με ροντβαϊλερ. Το σκυλάκι αυτή την στιγμή είναι 40 ημερών. Σκεφτήκαμε λοιπόν να τα φέρουμε σε επαφή και τα 2 σκυλάκια να γνωριστούν. Το κάναμε αυτό χθες. Ήταν μια αποτυχία. Η Ρόζα ήταν τρομοκρατημένη.  Δεν ήθελε με τίποτα να εμφανιστεί στον χώρο που ήταν και το άλλο σκυλάκι και κρυβόταν στο δωμάτιο. Παρόλο που ο Ρούσι ήταν 2 σπιθαμές πλασματάκι. Θα μπορούσατε να μας βοηθήσετε και να μας πείτε πως πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να έρθουν τα δυο σκυλάκια σε επαφή να γνωριστούν, ώστε να μπορούμε να κρατάμε και εμείς τον Ρούσι και η αδερφή μου με τον σύντροφό της την Ρόζα. Γενικά να μπορούν να συμβιώνουν.

Απάντηση: Ευχαριστώ για τον κόπο που μπήκατε να μου δώσετε όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Τη διάγνωση την έχετε κάνει μόνη σας και είναι σωστή. Το πρόβλημα με τέτοιες περιπτώσεις που δεν υπήρξε σωστή κοινωνικοποίηση είναι ότι χρειάζονται πολλή δουλειά και πολύ χρόνο για να θεραπευτούν. Θα σας πω ορισμένα πράγματα, δεν μπορώ όμως να σας εγγυηθώ ότι θα προλάβετε να τα κάνετε πριν πάτε διακοπές.

Ας αρχίσουμε και ας μη χάνουμε άλλο χρόνο. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η Ρόζα γνωρίζει την αδελφή σας και της έχει εμπιστοσύνη. Η σχέση αυτή είναι πολύτιμη και θα την χρειαστείτε όπως θα δούμε παρακάτω. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι το άλλο σκυλάκι είναι κουτάβι, που λόγω της φύσης του προκαλεί λιγότερο φόβο και ανησυχία.

Η Ρόζα φοβάται οτιδήποτε δεν της είναι οικείο. Επί πλέον, για να της γίνει κάτι οικείο θέλει το χρόνο της. Επομένως αρχίστε αμέσως τώρα μια σταδιακή και συστηματική προσπάθεια γνωριμίας. Το πρώτο πράγμα είναι να φέρετε στο σπίτι σας ένα ρούχο με τη μυρωδιά του Ρούσι. Η Ρόζα θα το μυριστεί και θα αρχίσει να της γίνεται οικείο. 

Προχωρούμε μετά στην πρώτη γνωριμία. Είναι προτιμότερο να γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Την παίρνετε βόλτα και η αδελφή σας σάς ακολουθεί με τον Ρούσι στην αγκαλιά. Από καιρού εις καιρόν η αδελφή σας και εσείς λέτε στη Ρόζα καμιά καλή κουβέντα και τις δίνετε καμιά λιχουδιά. Την αφήνετε να μυριστεί τον Ρούσι ενώ συνεχίζετε την πορεία σας. 

Στη συνέχεια προχωρούμε στη συνάντηση στο σπίτι της αδελφής σας. Εκείνη κρατά τον Ρούσι και εσείς έχετε δεμένη με λουρί την Ρόζα. Αν δείξει ανήσυχη, αγνοείστε την. Κάποια στιγμή εμφανίζεται και ο σύντροφος και της δίνει μια λιχουδιά και φεύγει. Όταν είναι ήρεμη, την επαινείτε και της δίνετε λιχουδιές. Κάποια στιγμή αλλάζετε ρόλους: παίρνετε εσείς τον Ρούσι και η αδελφή σας τη Ρόζα. Όλα αυτά να γίνονται σαν παιγνίδι, με χαρά και ζωντάνια.

Οι επισκέψεις συνεχίζονται και κάποια στιγμή αφήνετε τη Ρόζα ελεύθερη στο σπίτι της αδελφής σας. Όταν είστε εσείς παρούσα δεν θα φύγει θα μείνει δίπλα σας. Αν αισθάνεται και δείχνει  ανασφάλεια εσείς την αγνοείτε. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντα όταν δείχνει φοβισμένη. Αν προσπαθήσετε να την παρηγορήσετε, αυτή θα το αντιληφθεί ότι συμφωνείτε μαζί της ότι υπάρχει λόγος να φοβάται.
Κάποια στιγμή και δίχως να την αποχαιρετήσετε φεύγετε από το σπίτι της αδελφής σας. Εκείνη μένει στο σπίτι μαζί με τον Ρούσι. Αν η Ρόζα δείξει φοβισμένη, αν αρχίσει να κλαίει, ή αν κρυφτεί κάτω από τον καναπέ, η αδελφή σας την αγνοεί. Όταν ηρεμήσει, έστω και αν είναι κρυμμένη εσείς επιστρέφετε, αλλά είστε συγκρατημένη και όχι διαχυτική. Κάνετε σαν να μην συνέβη τίποτα.
Η τελική φάση είναι να την αφήσετε στης αδελφής σας και να φύγετε για διακοπές. Μην ανησυχείτε! Το κοριτσάκι σας γνωρίστηκε ήδη με το περιβάλλον και τον Ρούσι και δεν πιστεύω να δημιουργήσει προβλήματα. Είναι εδώ που λίγη αισιοδοξία δεν βλάφτει.

Θα μου πείτε ότι για να γίνουν όλα όσα περιέγραψα πιο πάνω θα πρέπει να περάσουν αιώνες. Όχι κατ’ ανάγκην. Σας τα είπα όλα λεπτομερώς, αλλά εσείς βλέπετε και κάνετε. Χρησιμοποιήστε την κρίση σας και θα δείτε ότι δεν θέλει τόσο χρόνο ούτε είναι τόσο δύσκολο.

1 σχόλιο: