Ads

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Κουτάβι είναι, αλλά δαγκώνει



Πρόβλημα: Γεια σας! Η σελίδα σας είναι υπέροχη και γι’ αυτό θα ήθελα να σας κάνω μιαν ερώτηση. Έχω ένα κουταβάκι που γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου, είναι Λαμπραντόρ και έχει αρχίσει και δαγκώνει αρκετά όταν πάω να το χαϊδέψω. Τι μπορώ να κάνω; Μήπως να του πάρω ένα κόκαλο που είναι ειδικό για τα δόντια και να του το βάζω στο στόμα όταν πάει να με δαγκώσει;

Απάντηση: Όταν στείλατε το μήνυμά σας (29 Ιουλίου) το σκυλάκι σας ήταν μόλις 37 ημερών. Το λέω αυτό γιατί μου κάνει εντύπωση που το πήρατε τόσο μικρό. Τα κουτάβια είναι καλό να μένουν με την μητέρα τους για εφτά τουλάχιστον εβδομάδες. Κατά την περίοδο αυτή η μάνα διδάσκει στα παιδιά της αρκετά πράγματα, ένα από τα οποία είναι να μην δαγκώνουν τα μέλη της οικογένειάς τους.

Αυτή η καλή συνήθεια ενισχύεται και από τη συμπεριφορά των άλλων κουταβιών της ίδιας γέννας. Εκεί που παίζουν χαριτωμένα και χαρούμενα ξαφνικά ένα δαγκώνει λίγο δυνατά ένα από τα αδέλφια και το τελευταίο διαμαρτύρεται, φωνάζει. Έτσι το σκυλάκι που δάγκωσε συνειδητοποιεί ότι το να δαγκώνει δεν είναι καλή συνήθεια και με τον καιρό τη σταματά.

Υπάρχουν φυσικά κουτάβια που συνεχίζουν να παίρνουν στο στόμα τους τα χέρια των ανθρώπων τους ή ακόμη και να τα δαγκώνουν λίγο. Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση ήταν ατελής και θα πρέπει να τη συνεχίσετε. Θα πρέπει να κάνετε δυο πράγματα. Το ένα είναι να έχετε στο σπίτι «κόκαλα» ειδικά για τα δόντια ή οτιδήποτε δεν είναι βλαβερό και το σκυλάκι σας το προτιμά. Το σκυλάκι έχει ανάγκη να έχει κάτι σκληρό να δαγκώνει, να μασουλά, όπως και τα μωρά άλλωστε που βγάζουν δόντια. 

Το δεύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα των σκύλων για να του πείτε να σταματήσει να δαγκώνει. Κάθε φορά που το κάνει, σταματάτε αμέσως τα χάδια, παγώνετε και λέτε ένα «άου» αρκετά δυνατό, έστω και αν δεν σας έχει πονέσει. Αν αντιδράτε συνεχώς με αυτόν τον τρόπο, το σκυλάκι σας θα σταματήσει να δαγκώνει. Προσοχή όμως! Μην τραβάτε το χέρι σας όταν το παίρνει στο στόμα του. Το αφήνετε ακίνητο. Αν το τραβήξετε, θα τον ενθαρρύνετε να το αρπάξει πιο δυνατά για να μην του φύγει!

Αν, παρ’ ελπίδα, δεν κόψει σύντομα την ανεπιθύμητη συνήθεια, ξαναμιλάμε. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου