Ads

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Πηδάει πάνω μου και με δαγκώνει ελαφρά


Πρόβλημα: Καλησπέρα παρεούλα! Επειδή όλες οι συμβουλές που μου δώσατε είχαν αποτέλεσμα, να ρωτήσω κάτι ακόμα; Όπως έχω ξαναπεί, η σκυλίτσα μου είναι 7 μηνών, είναι διασταύρωση γκριφόν με μάλλον γκόλντεν ριτρίβερ. Κάθε φόρα που ενθουσιάζεται πηδάει και προσπαθεί να με δαγκώσει. Γιατί ρε παιδιά; Την πηγαίνω κάθε μέρα βόλτα δυο μικρές και μια μεγάλη και το κακό είναι ότι δεν είναι κάτι που μπορείς να αγνοήσεις. Όταν την αφήνω ελεύθερη να τρέξει, ώσπου να φύγει από κοντά και να τρέξει γυρίζει γύρω από μένα και πηδάει, με δαγκώνει, ελαφρά βέβαια, αλλαααααααα. Και να σας πω την αλήθεια, με το ζόρι κρατιέμαι να μην τη δείρω, ξέρω ότι θα έχω αντίθετα αποτελέσματα!


Απάντηση: Να μου επιτρέψετε να αρχίσω από το τέλος και μάλιστα από κάτι με το οποίο συμφωνούμε. Καλά κάνετε να μην τη δείρετε γιατί αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Καταλαβαίνω την αναστάτωση και τον εκνευρισμό σας, αλλά, αν θέλετε να βελτιώσετε την κατάσταση, θα πρέπει να διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Ο εκνευρισμός, τον οποίο η σκυλίτσα σας νιώθει, εξάπτει περισσότερο το ζώο. Όπως είναι ενθουσιασμένη, συναντά τη δική σας αναστάτωση, που την κάνει περισσότερο εκδηλωτική. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Επομένως, πρώτον, δεν την δέρνετε και, δεύτερον, διατηρείτε την ψυχραιμία σας.

Το τρίτο που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ακίνητη σαν κολόνα. Όταν φωνάζετε, όταν προσπαθείτε να την διώξετε από πάνω σας με τα χέρια σας, δημιουργείτε περισσότερη ένταση και η σκυλίτσα σας γίνεται πιο ζωηρή. Με άλλα λόγια την ενθαρρύνετε να συνεχίσει. Μπορεί μάλιστα να το εκλαμβάνει ως παιγνίδι. Όταν μένετε ακίνητη, η σκυλίτσα δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Αντίθετα, η συμπεριφορά της φαίνεται παράταιρη. Η στάση σας θα την κάνει να ηρεμήσει. Σε καμιά περίπτωση δεν την κοιτάζετε στα μάτια. Με άλλα λόγια, σταματάτε εντελώς να επικοινωνείτε μαζί της, την αγνοείτε.

Το ίδιο μήνυμα μπορείτε να το στείλετε γυρίζοντάς της την πλάτη όταν τρέχει προς το μέρος σας. Της γυρίζετε την πλάτη και μένετε ακίνητη, χωρίς να την κοιτάζετε στα μάτια. Ο σκύλος ξαφνιάζεται, σταματά για λίγο και η ακίνητη και αδιάφορη στάση σας την αποθαρρύνει να συνεχίσει.
Κάτι που δεν πρέπει να κάνετε είναι να γέρνετε προς την αντίθετη πλευρά από την πλευρά που βρίσκεται η σκυλίτσα σας. Το κενό που δημιουργείται, το εκμεταλλεύεται εκείνη και πηδάει ακόμη πιο πολύ. Είναι προτιμότερο, αντί να απομακρύνεστε, να σκύβετε προς το μέρος της ώστε να μειώνεται ο «ζωτικός» της χώρος.

Την ήρεμη συμπεριφορά μπορείτε να την ενθαρρύνετε επιβραβεύοντάς την. Κάθε φορά που η σκύλα σας δεν πηδά πάνω σας, της δίνετε ένα χάδι, μια λιχουδιά και της λέτε μια καλή κουβέντα. 

Μπορείτε, τέλος, να την βάλετε σε τάξη λέγοντας της «όχι» ή οποιαδήποτε λέξη χρησιμοποιείτε που έχει αυτό το νόημα. Αν η σκύλα σας γνωρίζει την έννοια του «όχι», θα σταματήσει να πηδά πάνω σας. Εννοείται ότι το «όχι» το λέτε ήρεμα αλλά αποφασιστικά.

Η σκυλίτσα σας είναι ακόμη κουτάβι. Υπάρχει χρόνος να διορθώσετε τη συμπεριφορά της και να είστε και οι δυο ευτυχισμένοι. Φτάνει να λάβετε σοβαρά υπ όψη αυτά που σας είπα προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου