Ads

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

«Πλημμύρισαν» οι δρόμοι και οι πλατείες με εγκαταλειμμένα σκυλιά στην Κύπρο




Ανύπαρκτη όπως δείχνουν τα πράγματα είναι η φιλοζωική συνείδηση των Κυπρίων καθώς σε έξαρση βρίσκεται η εγκατάλειψη των σκύλων λόγω διακοπών. Φαινόμενο που το 2012 άγγιξε «εξωπραγματικούς αριθμούς» αφού στην ευρωπαϊκή Κύπρο του σήμερα, ανεξέλεγκτα όποιος θέλει μπορεί να αποκτήσει ένα σκύλο και όταν τον βαρεθεί να τον «πετάξει» σαν ένα παιγνίδι που βαρέθηκε μετά τον πρώτο ενθουσιασμό.


Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του καταφυγίου για ζώα «Άργος», Στέλλας Στυλιανού, «εάν πριν βρίσκαμε ένα ζώο εγκαταλελειμμένο έξω από το καταφύγιο κάθε δύο εβδομάδες, τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε μέρα». Όπως η ίδια ισχυρίζεται, κάτι που ενισχύει τις υποψίες για προσωρινή εγκατάλειψη σκύλων λόγω διακοπών είναι οι συχνές καταγγελίες που δέχονται από απελπισμένους γείτονες λόγω των γαβγισμάτων των ζώων που είναι κλειδωμένα σε σπίτια, αυλές και ταράτσες χωρίς καμία φροντίδα αφού οι ιδιοκτήτες τους είναι άφαντοι για μέρες.

Απαράδεκτη και εκτός ελέγχου χαρακτήρισε την κατάσταση η εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης «Φωνή για τα Ζώα», Μαίρη Αναστάση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την προηγούμενη εβδομάδα το καταφύγιο Λευκωσίας πήρε 26 σκύλους σε μία μέρα». Δήλωση που ενίσχυσε η Χρυσάνθη Λοΐζου εκ μέρους του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών λέγοντας ότι δέχτηκαν «καταγγελίες πολιτών για αύξηση των αδέσποτων σκυλιών» με τις περισσότερες να αφορούν «την επαρχία Λευκωσίας, επαρχία Λεμεσού και Δήμο Στροβόλου». 

Παρ’ όλα αυτά, η εγκατάλειψη ζώων, όπως δηλώνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, δεν είναι ένα φαινόμενο που αποτελεί πρόβλημα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ολόχρονα. Με βάση τα όσα δήλωσε η κ. Αναστάση, «170.000 σκύλοι και κουτάβια εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην Κύπρο. Κάτι που δημιουργεί τρομερό πρόβλημα αφού πλέον τα καταφύγια δεν μπορούν να δεχθούν άλλα ζώα λόγω έλλειψης χώρων. Γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις φέρνει τους υπεύθυνους στα καταφύγια αντιμέτωπους με πολίτες που είναι έξω φρενών αν τους αρνηθούν να δεχθούν κάποιο ζώο λόγω έλλειψης χώρου». 

Μια τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου όμως που πέρασε στη Βουλή φαίνεται ότι είναι στην πορεία της εφαρμογής της για να καλυτερεύσει τα πράγματα. Η τροποποίηση αφορά μέλη του αστυνομικού σώματος που θα είναι υπεύθυνα για την επιβολή του νόμου σχετικά με αδικήματα εγκατάλειψης ή κακοποίησης ζώων. Μια κίνηση που επικροτούν οι φιλοζωικές οργανώσεις, αφού όπως δήλωσε η κ. Στυλιανού «είναι μια τροποποίηση που θα βοηθήσει πολύ. Ήταν κάτι που υπήρχε προ πολλού σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες». Καιρός να αρχίσουν να ανησυχούν λοιπόν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, αφού σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο 461/94 στο άρθρο 11 που θα εφαρμοστεί πιο αυστηρά, οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων ζώων θα υφίστανται ποινική δίωξη και θα τους επιβάλλονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου