Ads

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Φροντίζω ένα αδέσποτο σκυλί που γαβγίζει και δαγκώνει




Πρόβλημα: Έξω από το σπίτι μου φροντίζω ένα αδέσποτο σκυλί με τη μαμά του! Αυτός κλείνει 10 μήνες σε λίγες μέρες αλλά είναι πολύ μεγαλόσωμος! Σε όποιον άνθρωπο περνά από την γειτονιά τού γαβγίζει και έχει δαγκώσει αρκετούς. Θελω να το σταματήσω αυτό, γιατί αλλιώς θα μου τον πάρουνε και δεν θέλω να τον χάσω !!!


Απάντηση: Κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ για την αγάπη και φροντίδα που δείχνετε στα αδέσποτα. Πρέπει να έχει κάποιος μεγάλη καρδιά για να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για ένα σκύλο που είναι μάλιστα επιθετικός.

Η τάση του σκύλου να γαυγίζει και να δαγκώνει είναι αποτέλεσμα της κακής μεταχείρισης που είχε από τους ανθρώπους. Τους φοβάται και αμύνεται γαυγίζοντας και δαγκώνοντας. Η τάση αυτή ενισχύεται από τη συμπεριφορά των περαστικών, οι οποίοι απομακρύνονται όταν ο σκύλος γαυγίζει ή απειλεί να δαγκώσει. Το δάγκωμα προέρχεται πιθανότατα από φόβο. Η παρουσία του ξένου είναι μια απειλή και ο σκύλος μπορεί να αισθάνεται ότι έφτασε το τέλος του κόσμου και ότι η μόνη σωτηρία γι’ αυτόν είναι το δάγκωμα. 

Ο μόνος τρόπος να αλλάξει η συμπεριφορά του είναι να ενταχθεί σε μια οικογένεια, να αρχίσει να αισθάνεται ασφαλής και να ακολουθήσει κάποια εκπαίδευση ώστε να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους και να σταματήσει το γάβγισμα και την επιθετική συμπεριφορά. Θα χρειαστεί προσπάθεια και χρόνος μέχρις ότου η παρουσία ανθρώπων σταματήσει να τον κάνει να φοβάται και να αισθάνεται ότι απειλείται. Από τη στιγμή που συνεχίζει να είναι αδέσποτο, η κατάστασή του μάλλον θα χειροτερεύει, αντί να βελτιώνεται. 

Λυπούμαι ειλικρινά αν σας έχω απογοητεύσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου