Ads

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ζηλεύουν οι σκύλοι;



Αυτός ο σκύλος δεν ζηλεύει


Πιο συγκεκριμένα μπορούν οι σκύλοι να νιώσουν το συναίσθημα της ζήλιας όπως ακριβώς το νιώθουν και οι άνθρωποι;


Είναι κοινό μυστικό ότι ορισμένοι σκύλοι αντιδρούν αρνητικά όταν οι άνθρωποί τους εκδηλώσουν προτίμηση, συμπάθεια ή αγάπη προς ένα άλλο πρόσωπο ή ζώο στην παρουσία τους. Αυτή όμως η αρνητική και μερικές φορές επιθετική συμπεριφορά είναι έκφραση ζήλιας; Είμαι βέβαιος ότι η απάντησή σας θα είναι «ναι». Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που επιμένουν ότι άλλο η αρνητική αντίδραση του σκύλου και άλλο η ζήλια.

Το επιχείρημά τους είναι ότι η ζήλια προϋποθέτει κάποιες ψυχικές και νοητικές διεργασίες που είναι πέρα από τις δυνατότητες των σκύλων και ότι το να λέμε ότι οι σκύλοι ζηλεύουν είναι δείγμα ανθρωπομορφισμού.

Τι είναι η ζήλια; Η λέξη ζήλια και ζηλεύω δηλώνουν διάφορα πράγματα. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για ζήλια με την έννοια ότι κάποιος αισθάνεται δυσαρέσκεια επειδή ανησυχεί για πιθανή απιστία του αγαπημένου του ή για πιθανή εκδήλωση αισθημάτων προτίμησης, συμπάθειας , αγάπης και προς άλλους. Ζήλια αισθάνεται κάποιος όχι μόνο γιατί φοβάται ότι θα χάσει τον αγαπημένο του, αλλά και γιατί ο αγαπημένος του δεν θα είναι ολόδικός του.

Αν συγκεντρωθούμε στη συμπεριφορά σκύλων και ανθρώπων, πιστεύω ότι αυτό μας δίνει το δικαίωμα  να πούμε ότι οι σκύλοι ζηλεύουν. Δεν εξυπηρετεί τίποτα η προσπάθεια να κατασκευάσουμε άλλες λέξεις για να εκφράσουμε κάτι που ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου αποκαλεί ζήλια του σκύλου.

Εκείνο που έχει σημασία πέρα από τις λέξεις, είναι ο τρόπος που χειριζόμαστε τις σκηνές ζήλιας. Είναι πολύ ανθρώπινο να μας αρέσει ή ακόμη να μας συγκινήσει η στάση του σκύλου μας. Ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά του ως ακόμη μία απόδειξη ότι μας αγαπά, και πολύ μάλιστα για να φοβάται ότι θα μας χάσει. Μια ψύχραιμη στάση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης. Αν πάρετε τον σκύλο στην αγκαλιά σας και τον γεμίσετε με φιλιά, θα του δώσετε το μήνυμα ότι είχε δίκαιο που ζήλεψε. Τον ενθαρρύνετε έτσι να ζηλεύει και στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου