Ads

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Το κορίτσι μου, ο Λύκος κι’ εγώ




Πρόβλημα: Τον Λύκο τον είχα από τότε που ήταν κουτάβι και τον έχω ακόμη μετά που χωρίσαμε με το κορίτσι μου. Ο Λύκος είναι ένα πανέμορφο αρσενικό λυκόσκυλο δύο χρόνων. Περνούμε πολύ καλά μαζί. Φυσικά περνούσαμε πολύ καλύτερα όταν ήμαστε και οι τρεις στο σπίτι. Ο Λύκος, μάλιστα, απολάμβανε το γεγονός ότι είχε δύο ανθρώπους να τον φροντίζουν και να τον αγαπούν. Ο λόγος που γράφω δεν είναι για να δημοσιοποιήσω την προσωπική μου ιστορία, αλλά για να ζητήσω τη βοήθειά σας. 


Στο παρελθόν ο Λύκος με περίμενε να σηκωθώ γύρω στις 6.30 το πρωί για να τον πάω την πρωινή του βόλτα. Τον τελευταίο καιρό αρχίζει να γαβγίζει όλο και πιο νωρίς, έξι, πεντέμισι, πέντε. Τον πηγαίνω αμέσως έξω να ανακουφιστεί και να ησυχάσει. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι δε με αφήνει να χορτάσω τον ύπνο και ότι οι γείτονες άρχισαν να ενοχλούνται και να παραπονούνται. Με τον καιρό η κατάσταση χειροτερεύει, γιατί αρχίζει να γαβγίζει όλο και πιο νωρίς. Τι πρέπει να κάνω ώστε να ξαναμπεί τάξη στο σπίτι μου;

Απάντηση: Ο μόνος τρόπος να ξαναμπεί τάξη στο σπίτι σου είναι να προσέξεις τη συμπεριφορά σου απέναντι στο Λύκο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο χωρισμός από το κορίτσι σου φόρτισε ψυχολογικά την ατμόσφαιρα στο σπίτι και αναστάτωσε τον Λύκο. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η ύπαρξη του Λύκου απόκτησε για σένα μεγαλύτερη σημασία. Είναι η σταθερότητα στη ζωή σου. Είναι η άδολη αγάπη χωρίς υπολογισμούς και μεταπτώσεις. Και τι ωραία που νιώθεις όταν τον χαϊδεύεις και εκείνος σου γλείφει το χέρι. Σε κάποια στιγμή άρχισε το πρωινό γάβγισμα. Το γιατί είναι δύσκολο να το εξακριβώσουμε. Μπορεί να ήθελε ξαφνικά να ανακουφιστεί και σε κάλεσε αντί να λερώσει το σπίτι. Μπορεί να άκουσε κάποιο άλλο θόρυβο ή κάποιο άλλο σκύλο που γάβγισε και απάντησε για να τον προειδοποιήσει να μείνει μακριά από το σπίτι σας. Μπορεί τέλος να γάβγισε γιατί ξύπνησε πολύ νωρίς και βαρέθηκε να μένει τόση ώρα μόνος του.   

Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τι προκάλεσε το γάβγισμα, ξέρουμε όμως  τι το συντηρεί. Την πρώτη φορά που έτρεξες κοντά του μόλις άρχισε να γαβγίζει, ο σκύλος αισθάνθηκε μεγάλη ικανοποίηση. Αντί να είναι μόνος, είχε εσένα. Ανακουφίστηκε. Ταυτόχρονα, στο μυαλό του αισθάνθηκε ένα κλικ: με το γάβγισμα η μοναξιά μου τελειώνει και αντικαθίσταται από πολλές ευχάριστες εμπειρίες. Τι πιο φυσικό να συνεχίσει να γαβγίζει κάθε πρωί; Τι πιο λογικό και συμφέρον για τον ίδιο από το να γαβγίζει όλο και πιο νωρίς;

Για να ξαναμπεί τάξη στη ζωή σου θα πρέπει πρώτα να δώσεις στο Λύκο να καταλάβει ότι δεν επιτυγχάνει τίποτε με το γάβγισμα. Από αύριο κιόλας, όσο και να γαβγίζει, ούτε έξω να τον βγάζεις ούτε να τον μαλώνεις. Μείνε στο κρεβάτι και κάνε υπομονή. Όταν έρθει η ώρα του, δηλαδή εξήμισι, και εφ’ όσον είναι ήσυχος, βγάλε τον έξω. Αν δείξεις συνέπεια και συνέχεια, πολύ γρήγορα ο Λύκος θα ξαναβρεί τον καλό του εαυτό κι εσύ θα χορταίνεις τον ύπνο σου. Όσο για τους γείτονες, ζήτα τους να δείξουν κατανόηση για λίγες μέρες ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου