Ads

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Πώς να βοηθήσετε τον γάτο σας να ξεπεράσει τον χαμό κάποιου άλλου γάτου της οικογένειας




Όταν έχουμε πολλούς γάτους στο σπίτι, είναι πολύ πιθανόν ένας από αυτούς να πεθάνει. Είναι φυσικό τόσο οι γάτοι όσο και οι άνθρωποι της οικογένειας να λυπηθούν και να πενθήσουν τον χαμό του αγαπημένου τους συντρόφου.


Η αντίδραση των άλλων γάτων
Η μυρωδιά του νεκρού παραμένει στο σπίτι και οι επιζώντες γάτοι την αισθάνονται και αγχώνονται, γιατί η μυρωδιά δεν συνοδεύεται από την παρουσία του γάτου, όπως γινόταν πάντα. Το άγχος αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους. Μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται φόβο ή θυμό, να φτύνουν ή να βγάζουν άναρθρες κραυγές.

Οι επιζώντες ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν τον φίλο τους και, ανάλογα με τον χαρακτήρα και την ένταση του άγχους που αισθάνονται, η συμπεριφορά τους παίρνει διάφορες μορφές.

Η μυρωδιά του πεθαμένου είναι εκεί
Μερικοί που έχουν αυτό το πρόβλημα προσπαθούν να εξαλείψουν τη μυρωδιά του νεκρού γάτου. Χρησιμοποιούν απορρυπαντικά και αρώματα. Το καθάρισμα όμως δεν ωφελεί σε τίποτα. Η μυρωδιά παραμένει κάπου στις γωνιές, κάτω από τον καναπέ, στις ρωγμές του ξύλου. Η μυρωδιά εξασθενίζει ή αλλοιώνεται και αυτό προκαλεί μεγαλύτερο άγχος στους ζώντες. Δεν μπορούν να εξηγήσουν την αλλαγή. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ο γάτος; Αν υπάρχει, σε ποια κατάσταση είναι;

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να αφήσετε τη μυρωδιά ήσυχη να εξασθενίσει και να φύγει μόνη της με τον χρόνο. Το πένθος θα είναι λιγότερο έντονο και θα εξασθενίζει φυσιολογικά, ταυτόχρονα με τη μυρωδιά.

Προσωπικά αντικείμενα
Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να απομακρύνετε τα προσωπικά αντικείμενα του νεκρού γάτου, την κούπα του, το καλάθι και το μαξιλάρι του. Τα κοινόχρηστα αντικείμενα θα μείνουν στη θέση τους. Όταν ένας από τους γάτους αρχίζει να ψάχνει τον σύντροφό του που έφυγε, μιλήστε του, διαβεβαιώστε τον για την αγάπη σας, παρηγορήστε τον. Πέστε του ότι όλα θα πάνε καλά, να μην ανησυχεί. Να είστε βέβαιοι ότι ο γάτος θα σας καταλάβει και θα ανακουφιστεί.

Διπλασιάστε τα χάδια
Τα χάδια αυξάνονται φυσιολογικά σε περιόδους πένθους. Έχουμε και εμείς οι ίδιοι ανάγκη από παρηγοριά και τα χάδια βοηθούν όχι μόνο τους γάτους, αλλά και εμάς τους ίδιους να αισθανθούμε καλύτερα.

Μαζί με τα χάδια μιλήστε ελεύθερα στον γάτο σας. Πέστε του ότι είστε εκεί μαζί του, ότι συναισθάνεστε τον πόνο του, ότι όλα θα πάνε καλά.

Επιλέξτε τους φίλους σας
Οι άνθρωποι που είναι γύρω μας, οι φίλοι μας, μπορούν να μας βοηθήσουν ή να μας δυσκολέψουν. Αν αρχίσουν να λένε «για έναν γάτο τώρα θα τα βάψεις μαύρα;» και τέτοια, θα χειροτερεύσουν το κλίμα. Αν είναι άνθρωποι με κατανόηση και ευαισθησία και μας καταλαβαίνουν, θα μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου