Ads

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σκύλοι εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν, εκτός από κινδύνους για την υγεία, κοριούς



Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ελέγχει κρεβάτι ξενοδοχείου για να εξακριβώσει αν υπάρχουν ή όχι κοριοί.
Φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εκπαιδεύει σκύλους για να βοηθήσουν πάσχοντες στην αντιμετώπιση κινδύνων για την υγεία τους, έχει ενισχυθεί οικονομικά. Η οργάνωση λέγεται Medical Detection Dogs.


Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να «μυριστούν» διάφορες απειλές για την υγεία του ανθρώπου τους, όπως επερχόμενο αναφυλακτικό σοκ ή υπογλυκαιμία, και να ειδοποιήσουν τον άνθρωπό τους γαυγίζοντας ή γλείφοντάς τον ή πιέζοντάς τον με το πόδι τους. Η οργάνωση, που έχει 25 σκύλους ενταγμένους σε οικογένειες και 5 υπό εκπαίδευση, έγινε πρόσφατα δέκτης δωρεάς 130.000 ευρώ.

Μια δραστηριότητα που ενισχύει τα οικονομικά της οργάνωσης είναι η εκπαίδευση σκύλων που να ανιχνεύουν την ύπαρξη κοριών σε ξενοδοχεία ή σπίτια. Η ειδίκευση στους κοριούς φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και κατοικιών ζητούν από την οργάνωση κυρίως να διερευνήσει αν η δουλειά των συνεργείων απολύμανσης ήταν αποτελεσματική. Η πλήρης εξάλειψη των κοριών έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτεραγια τα ξενοδοχεία.

Η ιδρυτής της οργάνωσης Δρ Κλερ Γκεστ είπε: «Αρχίσαμε να μελετούμε τους σκύλους το 2004 σχετικά με την ικανότητά τους να μυρίζονται τον καρκίνο. Το ενδιαφέρον μας επεκτάθηκε γενικά στην ικανότητα του σκύλου να εντοπίζει μια πάθηση μόνο με την όσφρηση. Τώρα εκπαιδεύουμε σκύλους για πολλές και διάφορες παθήσεις. Για παράδειγμα, έχουμε σκύλο που μπορεί να αισθανθεί αν ο άνθρωπός του έχει χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης. Ταυτόχρονα ασχολούμαστε με την έρευνα των μηχανισμών και των επιστημονικών παραμέτρων που καθιστούν δυνατή την ικανότητα των σκύλων να οσμίζονται παθήσεις».

Η οργάνωση απασχολεί δέκα άτομα, τρία από τα οποία με πλήρη απασχόληση. Παράλληλα πολύτιμη είναι και η προσφορά 100 εθελοντών που φιλοξενούν κουτάβια και αναλαμβάνουν τη διοργάνωση διαφόρων φιλανθρωπικών εκδηλώσεων για την ενίσχυση του ταμείου της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου