Ads

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κακώς οι γάτοι κρίνονται με βάση το χρώμα τους




Το χρώμα δεν κάνει τον γάτο, όμως μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι έχουμε την τάση να κρίνουμε τους γάτους με βάση το χρώμα της γούνας τους. Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι μαύροι γάτοι που πέφτουν θύματα προκαταλήψεων.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και περιελάμβανε 189 άτομα που ζουν ή έζησαν με γάτους. Τους ζητήθηκε να συνδέσουν πέντε χρώματα γούνας με ορισμένα χαρακτηριστικά των γάτων. Τα χρώματα ήταν τα εξής: κόκκινο, τρίχρωμο, δίχρωμο, άσπρο και μαύρο.

Η έρευνα έδειξε, για παράδειγμα, ότι οι κόκκινοι γάτοι θεωρούνται πιο κοινωνικοί από τους άλλους, οι άσπροι γάτοι είναι πιο μοναχικοί, ήσυχοι και τεμπέληδες, ενώ οι τρίχρωμοι δεν προσαρμόζονται εύκολα στο νέο τους περιβάλλον. 

Εκτός από τους μαύρους γάτους, οι οποίοι υποφέρουν από δυσμενή διάκριση, και οι τρίχρωμοι γάτοι είναι θύματα προκαταλήψεων. Υιοθετούνται λιγότερο συχνά από τους άλλους και είναι από τους πρώτους που εγκαταλείπονται.

Στην πραγματικότητα το χρώμα της γούνας δεν έχει καμιά σχέση με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του γάτου μας. Αντίθετα, τα δικά μας στερεότυπα επηρεάζουν την τύχη και τον χαρακτήρα των γάτων. Αν, για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι κάποιος γάτος είναι πιο φιλικός, γινόμαστε πιο φιλικοί απέναντί του με αποτέλεσμα να γίνει και ο γάτος πιο φιλικός από άλλους γάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου