Ads

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Άννα, η κατοικίδια αλεπού



Άννα, η αλεπού, και Ειρήνα παίζουν στο χιόνι της Σιβηρίας

Η Άννα, η αλεπού, ζει μαζί με τη Ρωσίδα επιστήμονα Ειρήνα Μουκαμέντσινα από τότε που ήταν κουτάβι. Υπακούει σε εντολές, όπως κάνουν τα εκπαιδευμένα σκυλιά. Γνωρίζει τη σημασία των λέξεων «κάτσε!», «σήκω». «κάτω», και αναγνωρίζει το όνομά της

Η Άννα όμως δεν είναι μια συνηθισμένη αλεπού. Είναι ένα κατοικίδιο με καλούς τρόπους, φιλική διάθεση, που έχει μάθει να ζει σε οικογενειακό περιβάλλον.

Ούτε η Ειρήνα είναι συνηθισμένη ιδιοκτήτρια ζώου. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Κυτταρολογίας και Γενετικής του Νοβοσιμπίρσκ, στη Σιβηρία, και έχει μελετήσει την εξέλιξη των ζώων από την φυσική κατάσταση στην κατοικίδια. Το Ινστιτούτο μάλιστα στο οποίο εργάζεται ειδικεύεται στην εξημέρωση αλεπούδων από το 1950. 

«Προτιμώ να υιοθετώ πολύ νεαρά κουτάβια» δήλωσε η Ειρήνα, γιατί έτσι μπορώ να χρησιμοποιήσω λιχουδιές ως κίνητρο για να τους μάθω να υπακούουν σε βασικές εντολές».

Σε ένα πρώτο στάδιο προσπαθεί να μάθει τα κουτάβια να έρχονται κοντά της χωρίς φόβο. Μετά ακολουθεί η βασική εκπαίδευση, η οποία διαρκεί τρεις βδομάδες. Με το τέλος της περιόδου αυτής τα κουτάβια αναγνωρίζουν το όνομά τους, συνδέονται συναισθηματικά μαζί της και υπακούουν σε βασικές εντολές.

Είναι πρωτοπόρος στην εκπαίδευση αλεπούδων σε σημείο που ιαπωνική εταιρεία έχει παραγάγει νοκιμαντέρ με τα πειράματα που κάνει. Η ίδια μόλις έχει τελειώσει το πρώτο της βιβλίο με θέμα τις αλεπούδες.

 «Οι εξημερωμένες αλεπούδες δεν είναι ακριβώς όπως τα σκυλιά, αλλά κάτι μεταξύ σκυλιών και γατιών σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους απέναντι στους ανθρώπους», πρόσθεσε η Ειρήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου