Ads

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Πώς οι σκύλοι μαθαίνουν το νόημα των λέξεων;


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι μαθαίνουν το νόημα μιας λέξης συνδέοντάς την με το μέγεθος και την υφή του αντικειμένου που υποδηλοί η λέξη. Αυτό δεν συμβαίνει με τα παιδιά, που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μάθησης συνδέουν τη λέξη με το σχήμα, τη μορφή του αντικειμένου.



Για τον σκύλο που μαθαίνει τη λέξη «μπάλα» με τη βοήθεια μιας μπάλας του τένις, η  λέξη «μπάλα» συνδέεται με την έννοια του μικρού και τριχωτού αντικειμένου. Ένα μωρό που μαθαίνει τη λέξη «μπάλα» με τη βοήθεια του ίδιου αντικειμένου, θα συνδέσει τη λέξη με την έννοια της σφαίρας. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όταν το νήπιο έχει στα χέρια του ένα αντικείμενο σφαιρικό θα χρησιμοποιήσει τη λέξη «μπάλα» για να αναφερθεί σ’ αυτό.
 «Αν και ο σκύλος σας υπακούει στην εντολή ‘φέρε την μπάλα’, στη σκέψη του η λέξη ‘μπάλα’ έχει διαφορετική έννοια από ό,τι έχει για μας», είπε ο Δρ Emile van der Zee. «Εκεί όπου το σχήμα έχει σημασία για μας, για τους σκύλους το μέγεθος και η υφή έχουν μεγαλύτερη σημασία. Η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν ποιοτικές διαφορές στην αντίληψη των λέξεων στους σκύλους σε σύγκριση με τους ανθρώπους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου