Ads

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Σας αρέσει ο Μότσαρτ; Ναι, απαντούν τα αδέσποτα




Στους σκύλους αρέσει περισσότερο η κλασική μουσική από τη χέβι μέταλ. Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ.  Πιο συγκεκριμένα, σκυλιά από καταφύγια γάβγιζαν και ήταν ανήσυχα όταν άκουαν χέβι μέταλ, κάτι που δεν συνέβαινε όταν τους έπαιζαν Μότζαρτ ή Μπετόβεν. Η χέβι μέταλ προκαλούσε στους σκύλους που την άκουαν νευρικό τρέμουλο, γάβγισμα, και τους εμπόδιζε να κοιμηθούν.

Αυτές οι παρατηρήσεις είναι χρήσιμες για τον τρόπο μεταχείρισης ζώων που βρίσκονται σε καταφύγια ή άλλες στρεσογόνες καταστάσεις.

Οι ερευνητές έπαιζαν διάφορα είδη μουσικής σε σκύλους σε καταφύγιο για τέσσερις μήνες και κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους. Χρησιμοποιήθηκαν τρία είδη μουσικής: κλασική, χέβι μέταλ και απλουστευμένη ελαφρά κλασική μουσική, γνωστή και ως «ψυχοακουστική» μουσική, που κυκλοφορεί ειδικά για σκύλους.


Η μουσική ακουγόταν για 45 λεπτά, ενώ η συμπεριφορά των ζώων καταγραφόταν κάθε πέντε λεπτά. Κάθε φορά που τέλειωνε ένα μουσικό κομμάτι, ακολουθούσε σιωπή ώστε να δίνεται η δυνατότητα καταγραφής περισσότερων αντιδράσεων από τους σκύλους.

Σε σύγκριση με τον χρόνο που δεν ακουγόταν τίποτα, η κλασική μουσική συνδεόταν με πιο ήρεμη και χαλαρή συμπεριφορά, ενώ η χέβι μέταλ προκαλούσε γαβγίσματα, τρέμουλο και αϋπνίες.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η «ψυχοακουστική» μουσική, που κυκλοφορεί στο εμπόριο και προορίζεται για σκύλους, ελάχιστα επηρέασε τη συμπεριφορά και τη διάθεση των σκύλων. 

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η κλασική μουσική μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία των σκύλων που βρίσκονται σε στρεσογόνο περιβάλλον, όπως είναι τα καταφύγια και οι πανσιόν σκύλων.

Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Veterinary Behavior.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου