Ads

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Μας τρώει τις παντόφλες, τις κάλτσες και τα κορδόνια των παπουτσιών



Ερώτηση: Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Έχω ένα μαλτεζάκι 1 έτους και έχει μανία να μας τρώει τις παντόφλες, τις κάλτσες και τα κορδόνια των παπουτσιών μας. Μας τα χαλάει όλα και μας τα τρυπάει όλα. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, εκπαίδευση, τιμωρία και προσπαθήσαμε να του τα κρύψουμε αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τί μπορούμε  να κάνουμε για να τον σταματήσουμε;


Απάντηση: Είναι αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο ενός κουταβιού που μασουλά και, πολλές φορές, καταστρέφει παπούτσια και παντόφλες. Κουτάβι είναι και έχει ανάγκη να βάλει κάτι στο στόμα του να το γευτεί και να το δαγκώσει.



Δεν μου λέτε πότε το κάνει αυτό. Όταν λείπετε από το σπίτι ή όταν είστε μαζί του ή ανά πάσα στιγμή. Συνήθως το μασούλημα γίνεται όταν το κουτάβι μένει μόνο γιατί αισθάνεται ανία, βαριεστημάρα, ανησυχία, ανασφάλεια που έμεινε μόνο του τόση ώρα στο σπίτι. Το μασούλημα τον ανακουφίζει και η μυρωδιά σας τον κάνει να αισθάνεται λιγότερο μόνος.




Την ίδια συμπεριφορά μπορεί να έχει και όταν είστε σπίτι, είτε γιατί αισθάνεται και πάλι μόνος, είτε για να εμπλουτίσει τη μονοτονία της ζωής του μαζί σας. Εκεί που εσείς κοιτάζετε τηλεόραση και τον αγνοείτε, ο σκύλος αρπάζει το παπούτσι και τρέχει. Συναγερμός! Τρέχετε να του το πάρετε. Αυτός το κρατά επίμονα με τα δόντια. Τι ωραίο παιγνίδι είναι αυτό το κυνηγητό! Τι ωραία αισθάνεται τώρα που είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, που είναι πρωταγωνιστής σε μια ιστορία όλο αίσθημα και πάθος!



Για να δούμε τώρα τι μπορείτε να κάνετε για να τον σταματήσετε. Πρώτα απ’ όλα, οργανωθείτε με τέτοιο τρόπο, ώστε ο σκύλος να μην έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας αντικείμενα. Περιορίστε τον στην κουζίνα, όπου συνήθως υπάρχουν λιγότερα πράγματα για να μασουλήσει.



Δώστε του κάτι να κάνει κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Αξιοποιήστε καλύτερα τα παιγνίδια, με το να του δίνετε μερικά κάθε φορά. Οι σκύλοι σταματούν να ενδιαφέρονται για παιγνίδια που είναι μόνιμα στο πάτωμα. Παρακολουθήστε τον όταν παίζει και εντοπίστε τα παιγνίδια που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Οι σκύλοι λατρεύουν τα κόκαλα από δέρμα ή τα πραγματικά κόκαλα με εύγευστη γέμιση.



Φεύγοντας για τη δουλειά αφήστε ένα τέτοιο κόκαλο για να εξαντλήσει πάνω του τη μανία του να μασουλά. Φυλάτε τα παπούτσια σας σε μέρος ασφαλισμένο. Αν τύχει και αρπάξει ένα, μην του δώσετε σημασία. Απομακρυνθείτε και καλέστε τον κοντά σας για να του δώσετε μια λιχουδιά. Αμέσως μετά βρείτε την ευκαιρία να πάρετε το παπούτσι σας απ’ εκεί όπου το έκρυψε.



Άφησα τελευταίο το πιο σημαντικό και πιο ευαίσθητο. Σημαντικό για τον σκύλο σας και ευαίσθητο για σας, γιατί έχει να κάνει με την προσωπική σας ζωή. Προσπαθήστε να βρείτε τον χρόνο ώστε να ανταποκριθείτε στην αγάπη που σας έχει ο σκύλος σας. Παίζετε περισσότερο και πιο συχνά μαζί του και πηγαίνετέ τον βόλτα να τρέξει και να ξεδώσει. Θα δείτε μετά πόσο πιο ήρεμος και φρόνιμος θα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου