Ads

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Νέα έρευνα: σκύλοι ανιχνεύουν τον καρκίνο των πνευμόνων




Οι σκύλοι είναι προικισμένοι από τη φύση ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τον καρκίνο των πνευμόνων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αυστρία, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Η ανακάλυψη αυτή δίδει ελπίδες στους ερευνητές ότι μια μέρα θα μπορούν να διαγιγνώσκουν έγκαιρα το πολύ επικίνδυνο αυτό είδος καρκίνου.


 «Οι σκύλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εντοπίσουν τους ασθενείς που έχουν καρκινικούς όγκους», υπογράμμισε ο δρ Peter Errhalt, επικεφαλής του τμήματος πνευμονολογίας του νοσοκομείου της πόλης Krems και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.


Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, σκύλοι μύρισαν 120 δείγματα εκπνοής που προέρχονταν από καρκινοπαθείς αλλά και από υγιείς ανθρώπους και ξεχώρισαν με επιτυχία το 70% των δειγμάτων που προέρχονταν από καρκινοπαθείς. Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής αυτής έρευνας υπήρξαν ενθαρρυντικά και μια μεγάλη έρευνα αρχίζει σύντομα που θα διαρκέσει δυο χρόνια και θα καλύψει 1.200 άτομα.


Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας συνάδουν με τα αποτελέσματα παρόμοιων ερευνών που έγιναν στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. «Ο απώτερος σκοπός είναι να διακριβωθούν οι ακριβείς οσμές που οι σκύλοι ανιχνεύουν», δήλωσε ο δρ Michael Müller από το νοσοκομείο Otto Wagner της Βιέννης, που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας, και συνέχισε: «Όταν γίνει αυτό, οι επιστήμονες θα μπορούν να κατασκευάσουν μια ‘ηλεκτρονική μύτη’ που θα τους βοηθήσει στην διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων στο αρχικό του στάδιο. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου