Ads

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Μάθετε να της λέτε «όχι»





Από τη Δώρα Κ. Αντωνίου

Δεν είναι ακριβές το ότι οι γάτες δεν παίρνουν από λόγια και κάνουν πάντα το δικό τους. Υπάρχει τρόπος να τις επαναφέρουμε στην… τάξη.


• Πριν το προσάψετε στους κακούς της τρόπους, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο

Πολλές κακές συνήθειες, όπως το λέρωμα εκτός αμμολεκάνης ή η υπερκινητικότητα, οφείλονται σε προβλήματα υγείας. Ο γιατρός σας θα αποκλείσει ασθένειες που μπορεί να προκαλούν προβλήματα συμπεριφοράς.




• Επιβραβεύστε την για τους καλούς της τρόπους

Όταν επιλέγει να ξύσει τα νύχια της στο ονυχοδρόμιο αντί για τον καναπέ, επιβραβεύστε την με ένα μεζεδάκι ή λίγο νεπέτα (κάτνιπ), ένα βότανο που τις ξετρελαίνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζει τι συμπεριφορά επιθυμείτε να έχει, ώστε να αποφύγει τις παρασπονδίες.


• Αγνοήστε την…

Αν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας ρίχνοντας κάτω πράγματα ή πειράζοντας αντικείμενα, αγνοήστε την. Αν φωνάξουμε, η γάτα νιώθει ότι κερδίζει την προσοχή μας, έστω και αρνητική, και θα ξανακάνει το ίδιο την επόμενη φορά που θα θελήσει να ασχοληθούμε μαζί της.


• Τιμωρία με μέτρο

Πολλές γάτες καταλαβαίνουν την τιμωρία, αντίθετα με την αντίληψη που επικρατεί. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν κτυπάμε το ζώο ούτε το απομακρύνουμε βίαια – αυτή η συμπεριφορά θα του προκαλέσει φοβισμένη και νευρωτική αντίδραση, ακόμα κι αν είναι ήρεμο. Ένα ψεκαστήρι με νερό ή ένα κουτάκι αναψυκτικού γεμισμένο με μερικά κέρματα, σε συνδυασμό με ένα «όχι» ή «μη» σε σταθερό τόνο φωνής, είναι οι καλύτεροι σύντροφοι στην προσπάθειά μας για πειθαρχία.


• Τραβήξτε της την προσοχή

Όταν επιχειρεί κάτι έξω από τα όρια, τραβήξτε της την προσοχή ώστε να απομακρυνθεί και να ασχοληθεί με κάτι άλλο: το αγαπημένο της παιχνίδι, έναν ήχο, μια κουκκίδα λέιζερ, οτιδήποτε μπορεί να την αποσπάσει και να την εκτονώσει.


Πάνω απ’ όλα, να θυμάστε ότι η γάτα μπορεί να είναι ανεξάρτητο ζώο, αλλά έχει ανάγκη την προσοχή και την αγάπη σας. Αν της τα χαρίσετε απλόχερα, πολλές από τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας.

Πηγή: Σκύλος και Γάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου