Ads

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ανεβαίνει στον καναπέ και έχω σοβαρό πρόβλημα με τις τρίχες





Ερώτηση: Γεια σας και πάλι. Αυτή τη φορά θέλω να μου πείτε τι να κάνω για να μην ανεβαίνει στον καναπέ το σκυλί μου, δεδομένου ότι του έχω δική του πολυθρόνα και κρεβάτι.  Έχω σοβαρό πρόβλημα με τις τρίχες του και δεν θελω να ανεβαίνει στον καναπέ. Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.




Απάντηση: Είναι πολύ λογικό ένα σκυλάκι να θέλει να ανεβαίνει στον καναπέ σας. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι θα είναι δίπλα σας. Όταν δε απουσιάζετε, αφήνετε πίσω τη μυρωδιά σας, και είναι φυσικό να την προτιμά από άλλα μέρη όπου η δική σας «παρουσία» δεν υπάρχει.


Θα διευκόλυνε πολύ τα πράγματα αν περιορίζατε τον σκύλο σας κάπου αλλού, όταν λείπετε από το σπίτι. Όταν επιστρέφετε, μπορεί να έχει πρόσβαση στο σαλόνι, ή μάλλον πρέπει να έχει πρόσβαση ώστε να μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε να μένει μακριά από τον καναπέ σας.


Το πρώτο που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι, αν ανεβεί στον καναπέ, δεν του θυμώνετε, δεν τον πιάνετε για να τον κατεβάσετε και φυσικά δεν υποκύπτετε στα συναισθήματά σας και αρχίζετε τα χάδια.  Όταν τον κατεβάζετε από τον καναπέ με τα χέρια, ο σκύλος το ερμηνεύει ως απόρριψη και αυτό τον κάνει να επιμένει να ανεβαίνει στον καναπέ με την ελπίδα ότι θα αποκτήσει την εύνοιά σας.


Το δεύτερο είναι ότι γεμίζετε την τσέπη σας με κροκέτες τις οποίες αφαιρείτε από την ποσότητα που του δίνετε καθημερινά. Μόλις ο σκύλος ανέβει στον καναπέ, τον φωνάζετε να έρθει κοντά σας και μόλις κατέβει από τον καναπέ του δίνετε μια κροκέτα. Αυτή η άσκηση επαναλαμβάνεται όσες φορές και αν ο σκύλος καθίσει στον καναπέ. Ταυτόχρονα, όταν ο σκύλος είναι στο πάτωμα, τον φωνάζετε κοντά σας και του δίνετε μια κροκέτα. Ο σκοπός είναι να συνδέσει στο μυαλό του το κάτω, το πάτωμα με την ευχάριστη εμπειρία που έχει από την κροκέτα.


Αν αυτή η άσκηση παρατραβήξει και ο σκύλος, μετά από κάθε κροκέτα, επιμένει να ανεβαίνει στον καναπέ, μετακινηθείτε σε άλλο μέρος του σπιτιού, όπου δεν υπάρχει καναπές ώστε να έχετε κάποιο διάλειμμα.  


Είναι ευτύχημα που ο σκύλος έχει το κρεβατάκι και την πολυθρόνα του. Ταυτόχρονα με την προηγούμενη άσκηση, αρχίζετε και μια άλλη άσκηση για να τον μάθετε να χρησιμοποιεί τη δική του θέση. Μπορείτε να τοποθετήσετε εκεί κόκκους τροφής ώστε να ανεβαίνει επάνω για να τους φάει. Θα πρέπει ακόμη να τον επιβραβεύετε με λιχουδιές και χάδια κάθε φορά που από μόνος του ανεβαίνει στην καρέκλα του. Μπορείτε να προχωρήσετε ακόμη ένα βήμα πάρα πέρα και να περιορίσετε τα χάδια μόνο όταν είναι στο κρεβάτι ή την πολυθρόνα του. 


Αν ακολουθήσετε πιστά και με συνέπεια τις συμβουλές μου, είμαι βέβαιος ότι ο σκύλος σας θα προτιμά την πολυθρόνα του από τον καναπέ σας, γιατί εκεί έχει και χάδια και λιχουδιές και είναι αναπαυτικά και άνετα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου