Ads

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τρομακτικό! Ελβετοί αγρότες τρώνε συχνά κρέας σκύλου ή γάτας





Η πρακτική της βρώσης σκυλίσιου ή γατίσιου κρέατος είναι στη σκέψη μας συνδεδεμένη με την Ασία, με χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Κορέα. Και όμως, η Ευρώπη που παίζει το ρόλο του ηθικοδιδάσκαλου δεν είναι αθώα περιστερά. Ακόμη και σ’ αυτήν την Ελβετία υπάρχουν περιοχές όπου το κρέας σκύλου και γάτου τρώγεται αρκετά συχνά. Την είδηση αυτή δημοσίευσε η ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger, η οποία  κατονομάζει τις περιοχές Appenzell και St. Gallen, και γενικότερα την κοιλάδα του Ρήνου, ως το κέντρο της συνήθειας αυτής.



Το πιο δημοφιλές είδος κρέατος προέρχεται από ένα σκύλο συγγενικό του ροτβάιλερ. «Δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο», δήλωσε ένα αγρότης. «Το κρέας είναι κρέας. Το σκυλίσιο κρέας αρέσει ιδιαίτερα στους οικοδόμους». Ένας άλλος αγρότης εξήγησε στον δημοσιογράφο της ελβετικής εφημερίδας ότι ζήτησε τη βοήθεια φίλου του χασάπη για να σκοτώσουν τα ζώα που μεγάλωσε ο ίδιος. Κάποιος άλλος περιέγραψε τον τρόπο θανάτωσης των δικών του ζώων είτε με κυνηγετικό όπλο είτε με αποκεφαλισμό.


Το κρέας συνηθίζεται να τρώγεται ως «mostbröckli», δηλαδή μαριναρισμένο. «Κανείς δεν μπορεί να πει τι κρέας είναι όταν μαγειρευτεί με αυτόν τον τρόπο», είπε ένας αγρότης.


Το κρέας σκύλου ή γάτου δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο. Το χειρότερο, όμως, στο θέμα αυτό είναι που στην Ελβετία ο νόμος δεν απαγορεύει την κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος. Στην Ελβετία, και σήμερα ακόμη, αν κάποιος σκοτώσει σκύλο ή γάτο θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη μόνο αν προκάλεσε τον θάνατο με «σκληρό» τρόπο και αν έκανε το ζώο να υποφέρει αλόγιστα. Το 1993 έγινε μια αποτυχημένη απόπειρα να αλλάξει ο νόμος και να καταστήσει ποινικό αδίκημα τη βρώση σκυλίσιου κρέατος.


Όλοι οι αγρότες που μίλησαν επέμεναν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των φιλόζωων. Ένας μάλιστα είπε ότι σταμάτησε να τρώει κρέας σκύλου γιατί τον περιφρονούσαν και τον λοιδορούσαν άλλα μέλη της κοινότητάς του.


Ο ομοσπονδιακός κτηνιατρικός λειτουργός δικαιολόγησε τη συνήθεια αυτή λέγοντας ότι είναι θέμα κουλτούρας και υπέδειξε ότι σε πολλές χώρες εκτρέφονται σκύλοι και γάτοι για το κρέας τους και μόνο.


Η εκπρόσωπος των φιλοζωικών οργανώσεων αποκάλυψε ότι θα αρχίσει σύντομα νέα καμπάνια για αλλαγή του νόμου και κατέληξε: «Πρέπει να είναι πολύ αδίστακτη μια κοινωνία για να επιτρέπει στους ανθρώπους να τρώνε τον καλύτερό τους φίλο»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου